Vreme čitanja: oko 3 min.

Psihijatar koji muči i ubija: Uhapšen muškarac (64) koji je držao pse i vukove za borbe

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Veterinarska inspekcija je utvrdila da se na lokaciji u Splitu nalazi ukupno 69 životinja, 61 odrasli pas, šest štenaca i dva vuka

  • 0
Muškarac priveden zbog mučenja životinja pasa Foto: PU Splitsko-dalmatinska

Splitska policija je uhapsila 64-godišnjeg muškarca za kog se sumnja da je ostvario krivična dela ubijanja ili mučenja životinja i uništavanja zaštićenih prirodnih vrednosti, objavila je danas hrvatska policija, navodi Index.

Obavljenim uviđajem veterinarska inspekcija je utvrdila da se na lokaciji u Splitu nalazi ukupno 69 životinja, 61 odrasli pas, šest štenaca i dva vuka, pa je u toku postupak zbrinjavanja pronađenih životinja i dalje preduzimanje mera u skladu sa zakonskim propisima, objavila je policija.

Policija navodi da osnovano sumnja da je 64-godišnjak u Splitu ilegalno posedovao dva vuka, mužjaka i ženku, koji su strogo zaštićena vrsta.

Životinje su se nalazile na Putu Orišca u Stobreču, piše Dalmatinski portal i dodaje da je uhapšeni splitski psihijatar.

Na mestu događaja su policija, inspekcija i Komunalna policija grada Splita. Stigli su i članovi udruženja za zaštitu životinja iz Splitsko-dalmatinske i susednih županija koje preuzimaju životinje.

Sumnja se da je vukove držao da bi ih pario sa psima

Iza zida koji skriva uslove u kojima je 64-godišnjak držao pse i vukove odjekuje lavež onih za koje još nije osiguran privremeni smeštaj.

"Ne smemo ništa da vam kažemo. Jedva čekamo kad ćemo moći da progovorimo o zatečenim uslovima", u prolazu su reporterima Dalmatinskog portala komentarisale dve članice udruženja koje će preuzeti brigu o šest štenaca.

Psihijatra je juče privela splitska policija. Prijavila ga je zbog ubijanja ili mučenja životinja i uništavanja zaštićenih prirodnih vrednosti. Tokom dana ispitan je u tužilaštvu, čeka se odluka o eventualnom pritvoru.

Sumnja se da je vukove držao radi parenja sa psima kako bi se pojačale njihove borbene sposobnosti. Psi su bili na kratkom lancu, vukovi u kavezima.

Prijatelji životinja: Šokantno je da dosad niko nije reagovao

„Prema dobijenim fotografijama, videu i dojavama građana, reč je o uzgoju pasa za učestvovanje u borbama. Prevladavaju psi u tipu snažnih rasa staford i bul, koje se koriste za borbe. Uočena je i u strašnom stanju ženka kangala koja grize svoju nogu, bez veterinarske pomoći, a deo pasa jako je uplašen.

Prostor u kojem se nalaze u samom središtu grada ograđen je visokim zidom koji onemogućava prolaznicima pogled na površinu zaraslu u rastinje s improvizovanim kućicama. Psi su vezani svaki za svoj kratki lanac i prisiljeni su da leže na zemlji, betonu ili kamenju. Jasno je da se ovi psi ne drže kao kućni ljubimci, već je reč o tipičnoj slici uzgoja za borbe. Šokantno je da dosad niko nije reagovao", kažu iz Prijatelja životinja.

Pojedinac koji ima više od 60 pasa, a nema registrovani uzgoj ni osnovano sklonište za životinje, pri čemu velik broj pasa nije označen mikročipom, nijedan nije nikada pušten s lanca s obzirom na to da ih građani Splita nisu viđali u šetnji gradom, krši niz odredaba Zakona o zaštiti životinja, Pravilnika o opasnim psima i drugih podzakonskih akata", kažu iz udruženja.

Za sve koji su uključeni u uzgoj i organizovanje borbi pasa traže maksimalnu zatvorsku kaznu, trajno oduzimanje svih životinja i zabranu držanja i nabavljanja nove životinje. Izmenama i dopunama Krivičnog zakona, koje stupaju na snagu za nekoliko dana, za krivično delo ubijanja ili mučenja životinja iz koristoljublja propisana je kazna zatvora do tri godine i oduzimanje životinja.

Počiniocu se može izreći i sigurnosna mera zabrane držanja i nabavljanja životinja u trajanju od jedne do pet godina, odnosno od jedne do pet godina duže od izrečene kazne zatvora.

(Telegraf.rs)

Video: Zastrašujući trenutak kad čopor pasa lutalica napada devojku rastrže odeću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA