Vreme čitanja: oko 3 min.

"Željka nije trebalo da bude na ekspediciji, nije imala iskustva": Novi detalji tragedije u Albaniji

I. N.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kolege i prijatelji opraštaju se od Željke na društvenim mrežama

  • 0
Željka Lončarić Foto: Facebook/Branimir K. Hackenberger

Hrvatska oplakuje tragičnu smrt ugledne naučnice Željke Lončarić, koja je stradala tokom planinarenja u Albaniji u kojem je učestvovalo još desetak planinara od kojih su tri poreklom iz Srbije.

Tragedija se dogodila u subotu, tokom uspona na Jezerski vrh. Za Željku, koja je bila doktor nauka i profesor biologije i hemije na Odeljenju za biologiju na Univerzitetu u Osijeku, ovo je trebalo da bude nezaboravna avantura, jer se Jezerski vrh, kao najviši vrh u Dinarskim Alpama, smatra jednim od najopasnijih i najtežih uspona, zbog čega zauzima posebno mesto u srcu svakog planinara.

Međutim, planinarski tim se tokom uspona u jednom trenutku našao u problemu zbog veoma teških zimskih i snežnih uslova na planini, i Željka je izgubila ravnotežu i skliznula u ponor koji se nalazi s albanske strane. Satima je trajala potraga spasilačkog helikoptera. Dok su ostali članovi planinarskog tima bili na sigurnom, Željku su pronašli mrtvu na teško dostupnom mestu u podnožju planine. Svi su bili u stanju šoka, prenosi 24sata.

"Tvoja strast prema planinama, ljubav prema moru, tvoje neugasivo zanimanje za sve što je nepoznato i nerazumljivo, sve to ostaje s nama kao podsetnik kako treba živeti život punim plućima, kako treba da ceniti svaki dah, korak, svaki zaron, svaki uspon na vrh. Tvoj tragičan odlazak na ovom prokletom i ukletom planinarskom izletu prostrelio je naša srca", napisao je Željkin kolega biolog i mentor dr Branimir K. Hakenberger u svom oproštaju od prijateljice s kojom je godinama delio i strast prema ronjenju.

I ostale Željkine kolege i prijatelji opraštaju se od nje na društvenim mrežama. Budući da se još ne zna gotovo ništa o okolnostima pod kojima se dogodila nesreća, svi se nadaju da će biti sprovedena istraga.

"Željka se kratko bavila planinarenjem, tek nekih osam, devet meseci, i nije imala preterano mnogo iskustva, a svakako ne dovoljno za takav zahtevni uspon. Ko god joj je dozvolio da i ona bude član te ekipe pogrešio je", navode Željkini prijatelji, prenosi 24sata.

Navodno je svih pet članova hrvatske planinarske ekipe koja je pošla na izlet u Albaniju bilo aktivno u planinarskom društvu Altius Osijek, koje je osnovano na inicijativu HGSS-ove stanice Osijek, s ciljem da popularizuju planinarenje kao zdrav način života.

Planinari Altiusa prolazili su tokom godine edukacije i pripreme za razne uspone i učestvovali su u mnogobrojnim penjanjima, a kroz sve to uglavnom ih je vodio dugogodišnji pripadnik HGSS-a i strastveni planinar Josip Diklić, koji je takođe, nezvanično saznaje 24sata, bio u timu planinara koji su se penjali na Jezerski vrh. Diklić je, s ostalima, sigurno sišao s planine nakon nesreće.

"Oni su bili članovi Altiusa, ali naše društvo nije bilo organizator tog izleta. Organizovali su se sami i to je trebalo da bude trodnevni izlet. Trebalo je da se vrate u nedelju", kratko su rekli iz SPD-a Altius.

“Bili su na usponu na jednom vrhu u Prokletijama. Ona se okliznula i otklizala dosta duboko i tom prilikom je zadobila povrede od stena. To se dogodilo dok je svaki od planinara bio na svojoj deonici. Svako od njih povremeno je stao kako bi se odmorio. Koliko je nama poznato, svi su alpinisti imali propisnu sigurnosnu opremu. Čini se da je to, nažalost, bila nesreća i trenutak neopreznosti", kazali su u HGSS-u.

Zlatko Kramarić, hrvatski veleposlanik u Albaniji, rekao je da je dojava u nesreći stigla u subotu oko 14 sati.

"Nazvao me je direktor albanske policije i rekao da su nastradali hrvatski alpinisti. On mi je poslao i ličnu kartu nastradale planinarke. Od tada pokušavamo da saznamo detalje o tome, obavestili smo i porodicu. Oni su ušli iz Crne Gore na neslužbenom prelazu i to je bila grupa od sedam, osam ljudi. Rekli su mi da je Željka uspela da savlada uspon, ali je izgubila koncentraciju i pri silasku pala u ponor. Albanija nema razvijen alpinizam, mnogi planinari tu idu u neizvesnost, a i saznali smo da imaju puno žrtava prilikom uspona na njihove vrhove, pa bi nama u veleposlanstvu bilo dobro znati kad se ko od hrvatskih turista upućuje prema tim destinacijama kako bismo na vreme reagovali i znali ko je gde", rekao je Kramarić, ističući kako se sad radi na tome da se telo preminule Željke dopremi u Osijek.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA