Vreme čitanja: oko 2 min.

Devojčici proboli srce prilikom punkcije koštane srži: Doktori su krivi, moraju da plate 59.000 evra odštete

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom veštačenja sud je ocenio da je devojčica preminula zbog greške lekara

  • 1
Bolesno dete, bolnica, devojčica Foto-ilustracija: Shutterstock

Opštinski sud u Kutini doneo je presudu o smrti devojčice T. E. koja datira još iz 2010. godine prema kojoj će se majci i bratu preminule isplatiti skoro 59.000 evra. U pitanju je propust lekara sa Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević koji su pilikom punkcije i vađenja koštane srži devojčici proboli srce.

Tokom veštačenja sud je ocenio da je devojčica preminula zbog greške lekara usled punkcije limfnog čvora i doživela refraktorni arest koji je rezultirao smrću.

"Da sam na bilo koji način bila obaveštena o mogućim posledicama, razmisla bih jer se radilo o mom detetu. Rekli su mi da će zahvat trajati od pet do 10 minuta i da će posle biti u sobi", rekla je majka.

Iz klinike su pokušali da opravdaju svoj postupak navodeći da su se vodili "uobičajenim, standardnim postupcima u Jedicini za intezivno lečenje dece u opštoj anesteziji sa odgovarajućim dozama".

Kako se navodi, iskusni lekar je sa svojom asistentkinjom uradio zahvat u skladu sa standardnim postupkom i priborom nakon čega se dogodila komplikacija koja je nastupila iznenada odnosno "oštećenje miokarda i posledično krvarenje u perikard".

"Radilo se o vrlo retkoj, ali u literaturi dobro opisanoj komplikaciji sternalne punkcije. Tokom zahvata, nije učinjen nikakav propust ili greška jer su sve radnje izvedene standardnim instrumentima i opremom a prema kriterijumima dobre kliničke prakse", navela je klinika u svoju odbranu.

Devojčica je preminula tokom zahvata punkcije prilikom kojeg su pokušali da joj izvade koštanu srž kako bi utvrdili ima li ili ne neku malignu bolest. Zahvat se, stoji u presudi, izvodi tako da se u predelu kosti kuka izvrši punkcija, no kako lekar nije mogao da dođe do koštane srži, odlučio je da obavi punkciju ubodom u prsnu kost.

Prilikom samog zahvata devojčica je dobila ubod u srce, ali nije poznato da li je do uboda došlo iglom ili delom kosti pri probijanju. Međutim, veštak Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu ocenili su da je krivica ipak na osoblju klinike.

"Ovde se dogodila vrlo retka komplikacija koja je povezana sa štetnim događajem i jasno je da bi manji mehanički pritisak rezultirao manjim prodorom igle u tkivne strukture. U konkretnom slučaju je prodor igle bio dublji nego što je trebao biti", zaključak je sa veštačenja, a dodaju i da se doktorka, koja je vršila punkciju, verovatno nije dobro informisala o komorbiditetima devojčice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    8. april 2024 | 06:45

    Хрватска јесте чланица ЕУ али је и даље на Балкану...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA