≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jablaničko jezero poprimilo zastrašujući izgled: Stručnjaci godinama upozoravaju na ovaj problem

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je to veliki problem na koji godinama upozoravaju, stručnjak tvrdi kako se rešenje ne nazire

  • 0
Jablaničko jezero BiH Foto: Facebook/Zeleni Neretva Konjic

Fotografije Jablaničkog jezera u BiH koje je na svojoj Fejsbuk stranici objavilo Udruženje za zaštitu okoline “Zeleni Neretva” izazvale su brojne reakcije na društvenim mrežama, piše Slobodna Dalmacija.

Reč je o pojavi cvetanja algi koja se poslednjih godina u Jablaničkom jezeru često pojavljuje u prolećnom razdoblju.

"Ovo je problem koji se ponavlja godinama. Izvor cvetanja algi je fosfor koji obično se nalazi u deterdžentima, i jasno je da postoji izvor fosfora koji odnekuda dolazi i to pospešuje cvetanje algi. Ja sam pre dve godine upozoravao da se treba naći primarni izvor zagađenja. Moguće da je problem kanalizacije u Konjicu ili je uzročnik neka fabrika, ne znam, ali je sigurno da se izvor mora naći kako posledice ne bi bile nesagledive. Ovo je pogubno za ribe i za klasičnu floru, jer praktično te alge apsorbuju kiseonik i automatski u toj vodi nema dovoljno kiseonika, tako da uskoro se može očekivati pomor riba", rekao je za Klix.ba Sanel Riđanović, šef Odseka za biologiju na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Naime, čini se kako je količina algi koja se ove godine pojavila u Jablaničkom jezeru veća nego ikada. Potvrdio je to u izjavi za Bljesak.info i predsednik Udruženja za zaštitu okoline “Zeleni Neretva” Amir Variščić.

Pojasnio je kako je konkretan uzrok cvetanja algi preterana zasićenost materijama.

"Prvenstveno fosfatima koji se koriste u industriji te nitratima koji dolaze i iz domaćinstava i iz industrije, ali i iz poljoprivrede", istakao je Variščić te naglasio kako nitrati predstavljaju hranu za biljke te prilikom njihove preterane koncentracije u vodotoku dolazi do pojave cvetanja algi.

Dodao je kako cvetanje algi nije opasno za ljude, ali itekako jeste za floru i faunu jer se prilikom ove pojave vrši preterana potrošnja kiseonika u vodi.

Iako je to veliki problem na koji godinama upozoravaju, Variščić tvrdi kako se rešenje ne nazire. Naime, pre nekoliko meseci ponovo je donesena Uredba o načinima i uslovima otpuštanja otpadnih voda u recipijent koju donosi Vlada FBiH. Ta odluka, ispričao je Variščić, donosi se u proseku svake tri godine te je odlična sve do zadnje stavke.

Poslednja tačka u toj Uredbi je: A za sva ona preduzeća koja još uvek nisu u stanju da osiguraju pročišćivače, Uredba za njih ne vredi i tu sva priča, istakao je Variščić za Bljesak.info, pada u vodu.

Rok trajanja nanovo izglasane Uredbe je četiri godine, a ekolozima ostaje samo da čekaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA