Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodik: Informisaću francuske senatore o pritiscima na Republiku Srpsku

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodik je rekao da neće razgovarati samo u Senatu, nego i sa jednim od savetnika predsednika Francuske o tome kako da BiH nastavi put ka EU

  • 0
BRNABIĆ DONATORSKAVEČERA REGISTAR Foto:Tanjug/Srna/Borislav Zdrinja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji boravi u poseti Francuskoj, izjavio je danas da će informisati članove Senata u Parizu o stanju u BiH i pritiscima na Republiku Srpsku i njeno rukovodstvo i jasno reći da Republika Srpska nije za pristupanje NATO-u.

Dodik je rekao da neće razgovarati samo u Senatu, nego i sa jednim od savetnika predsednika Francuske o tome kako da BiH nastavi put ka EU, što Republika Srpska podržava.

On je naveo da će reći da Republika Srpska nije za pristupanje NATO-u zbog internih razloga koji nemaju nikakve veze sa nekim globalnim procesima.

"NATO je bombardovao Srbe i u Republici Srpskoj i Srbiji i mi zbog toga ne mislimo da je i moralno pristupiti savezu koji je to činio protiv Srba. Mi smo se odredili da smo neutralni i da u tom pogledu nećemo pripadati nijednom vojnom savezu, pa ni NATO-u, ni bilo kom drugom", rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da će senatore informisati i o odlukama visokog predstavnika Kristijana Šmita koje su ugrozile put BiH ka EU, napominjući da Šmit pokušava da na "lažan način nametne centralizaciju BiH" i da to mora da se ukine.

"Ne mogu oni nama nametnuti tu vrstu priče. I ja bih voleo da francuski partneri razumeju naš odnos prema tome", istakao je Dodik.

On je dodao da će, ako to nije moguće, Republika Srpska će doneti svoj izborni zakon koji je u skladu sa najboljim standardima EU, koji je u okviru Ustava BiH i koji je u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

"Donećemo taj zakon i mi ćemo taj zakon sprovesti u Republici Srpskoj. Tamo neće delovati Centralna izborna komisija po pitanjima izbora za lokalne zajednice.To što oni žele na Zapadu, jedan deo njih, da to prekinu, to je neko drugo pitanje", rekao je Dodik.

Tokom posete Parizu Dodik će razgovarati i sa predstavnicima srpske dijaspore u Francuskoj i sa brojnim predstavnicima javnog, političkog, kulturnog i ekonomskog života Francuske.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA