Vreme čitanja: oko 2 min.

Balkan je demografski crna rupa Evrope: Države nam odumiru, Srbija na četvrtom mestu

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Države jugoistoka Evrope gube milione ljudi

  • 5
Balkan karta, mapa Foto: Shutterstock

Države na Balkanskom poluostrvu odumiru. Gotovo da se radi o specifično balkanskom problemu jer većina drugih država beleži rast ili stagnaciju broja stanovnika, s nekoliko izuzetaka. "Demografsko odumiranje Hrvatske je poprilično poznata činjenica, ali zapravo se radi o problemu svih država na Balkanskom poluotoku", piše Index.hr

Problemi država zapadne i severne Europe primarno su vezani uz nizak broj rođenih po ženi, tj. uz stopu fertiliteta, ali snaga ekonomije i komparativno visok standard privlačni su za ljude iz siromašnijih država Evrope, kao i iz jako siromašnih država Bliskog istoka i Afrike.

Države jugoistoka Evrope se suočavaju s dva negativna demografska kretanja, a samim tim puno više pate zbog demografskih promena koje su svojstvene fazi demografske tranzicije u kojoj se nalaze. To je razdoblje pada broja rođenih uz rast udela starog stanovništva zbog sve dužeg trajanja života.

One, osim problema niskog fertiliteta, imaju i problem iseljavanja. Najviše se iseljavaju mladi i obrazovani, što još više otežava buduće demografsko i ekonomsko stanje jer tako odlaze oni koji bi trebalo biti nosioci demografske i ekonomske obnove u budućnosti.

Balkan je demografski crna rupa Evrope

Prema podacima statističke agencije Eurostat, države jugoistočne Europe ubrzano odumiru. Među šest država s najvećim smanjenjem stanovništva između 2012. i 2022. je samo jedna koja se ne nalazi u jugoistočnoj Evropi, a to je Letonija.

Najveći pad stanovništva imala je Severna Makedonija, koja je 2022. imala 11 odsto stanovnika manje nego 2012. Hrvatska je izgubila 9.66 odsto stanovnika, a Bugarska 9.07 odsto. Okvirno govoreći, u samo deset godina te su tri zemlje izgubile svakog desetog stanovnika.

Nakon toga je najgora situacija u Srbiji, s gubitkom 7.68 odsto stanovnika.

U vezi s BiH treba naglasiti kako su demografski podaci iz nje krajnje nepouzdani, a zadnji popis stanovništva je bio 2013. To je bio jedini popis stanovništva od kraja rata, a ni njegove rezultate ne prihvata Republika Srpska. Zapravo, tačan broj ljudi koji žive u BiH niko ne zna, a mnogi su popisani iako tamo žive samo manji deo godine.

Države jugoistoka Evrope gube milione ljudi

U apsolutnim brojevima najviše stanovništva je od 2012. do 2022. izgubila Rumunija, koja je nakon deset godina imala milion stanovnika manje. To je pad od 5 odsto, puno manje od država s najgorim problemom demografskog odumiranja.

Poljska je izgubila 859 hiljada stanovnika, ali kako je 2012. ta država imala 38 miliona stanovnika, to predstavlja pad od 2.26 odsto. Bugarska je izgubila 626.5 hiljada stanovnika, skoro svakog desetog (-9.07 posto).

Grčka je 2022. imala 608 hiljada stanovnika manje nego 2012. (-5.51 posto), Srbija 554 hiljade (-7.68 posto), a Italija 526 hiljada (-0.88 posto).

Hrvatska je u apsolutnom iznosu imala sedmi najveći pad stanovnika od posmatranih zemalja Evrope, 412.4 hiljade. To je, s obzirom na njenu veličinu i napučenost, velika brojka, zbog čega u postotku i spada u drugu najteže pogođenu državu s padom od 9.66 posto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KKK

    14. april 2024 | 09:35

    A Evropa je jos gora crna rupa , i ono malo dece sto imaju spopadaju pedofili i katolicki svestenici ! A , mi hocemo evropskim putem !?

  • Nikolas

    14. april 2024 | 10:49

    SRBIJA NESTAJE NA EU PUTU A SELA SE GASE KO SVECE NA VETRU -APOKALIPSA -ZBOG BOLESNIH EU FANATIKA!!!

  • Kole

    14. april 2024 | 13:24

    Hrvatska je nastala na krvi srpskih žrtava i kao takva će nestati.ABD...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA