Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslednja istraživanja: HDZ može da računa na 60, a SDP na 44 mandata u saboru

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U istraživanje nije uključena 11. izborna jedinica odnosno dijaspora koja pobedniku donosi tri mandata i 12. izborna jedinica u kojoj se bira osam poslanika iz stranaka nacionalnih manjina, od kojih tri mandata pripadaju Srbima.

  • 0
Izbori Hrvatska, glasačka kutija Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Prema poslednjoj anketi uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj u sredu, 17. aprila, HDZ sa partnerima može računati na 60 poslaničkih mandata, a sledi koalicija Rijeke pravde okupljene oko SDP-a koja može da računa na 44 poslanička mandata.

U odnosu na poslednju anketu Domovinski pokret ima mandat manje, odnosno sad može računati na 13, Most se zadržao na devet mandata, dok Možemo! dobija takođe mandat manje, odnosno osam.

IDS može očekivati tri mandata, što je jedan više nego u prethodnom istraživanju, a bolje stoji i Nezavisna lista Sever Matije Posavca koja može računati na dva mandata, što je mandat više u odnosu na ranije. Situacija kod koalicije Fokus-Republika je nepromenjena i mogu računati na jedan mandat.

U istraživanje nije uključena 11. izborna jedinica, odnosno dijaspora, koja pobedniku donosi tri mandata i 12. izborna jedinica u kojoj se bira osam poslanika iz stranaka nacionalnih manjina, od kojih tri mandata pripadaju Srbima.

Bude li izborni rezultati približan anketama HDZ, iako u boljoj poziciji, teško će do većine kojoj se nada, a neće biti jednostavno ni koaliciji okupljenoj oko SDP-a.

Istraživanje je sprovela agencija Promocija plus po narudžbi hrvatskog RTL na uzorku od 600 ispitanika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA