Vreme čitanja: oko 4 min.

Nevreme i drastičan pad temperature stižu prvo u ove predele u regionu: Pašće do 100 litara kiše, biće i snega

Vreme čitanja: oko 4 min.

Hladni front oduvaće leto iz regiona i doneti pravu jesen, planinama i sneg

  • 0
Vremenska prognoza munje gromovi Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, Pixabay

Nakon letnje prve polovine aprila, preokret vremena zahvata uskoro i naš period.

Inače, jugoistok Evrope i naše područje danas su bilu najotpiji deo Evrope, uz prave letnje temperature i to nalik julskim.

Današnje temperature vazduha Foto: Meteociel

Temperature su u BiH dostizale 33°C, preko 30°C je bilo i u Hrvatskoj, najraniji tropski dan sa 30°C zabeležen je u Sloveniji. Veoma toplo i pravo letnje vreme doneli si u kupače Jadranskom moru kao da je jun, a temperatura Jadrana je dostigla već 18°C, dok je na početku meseca bilo 15°C.

Ipak, 18°C i dalje je hladno za boravak u moru, ali ne i za one hrabrije, s obzirom na to da su temperature vazduha iznad letnjih 25°C.

Današnje temperature vazduha Foto: Meteociel

Inače, u Srbiji je danas bilo najtoplije u Evropi, a temperatura je dostigla 34°C.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Ove večeri i u Srbiji i širom regiona je vrlo toplo i pred nama je noć nalik početku leta.

Ipak, već ujutro stiže pogoršanje vremena.

Hladni front koji se u ovom času premešta preko centralne Evrope i Alpa, donosi ovim predelima drastično zahlađenje sa kišom i grmljavinom, uz jak i olujni severni vetar, a na višim planinama pada i sneg.

Hladni front već tokom jutra stići će do Slovenije i doneti povratak jeseni i kišu, uz obilnije pljuskove sa grmljavinom, uz jak i olujni severni vetar. Biće uslova i za grmljavinske oluje. Maksimalna temperatura u Sloveniji biće sutra oko 12°C.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Istovremeno, u Hrvatskoj pre podne sunčano, ali do podneva do severa Hrvatske stiže hladni front sa kišom i grmljavinom, uz olujni severni vetar i uz pojavu grmljavinskih oluja i nepogoda. Temperatura će biti u naglom padu.

Iako se padavine u Vojvodini ne očekuju pre podne, hladni front doneće severnim predelima Vojvodine jak severoistočni vetar i naoblačenje, uz zahlađenje, pa tako maksimalna temperatura neće preći 20°C, dok se u ostalim predelima Srbije pre prodora hladnog fronta i zahlađenja očekuje tropskih 30°C.

Nakon Slovenije i Hrvatske, hladni front oko podneva i tokom poslepodneva prodraće i do BiH, uz jak severni vetar, na udare sa olujnim udarima, uz kišu i pljuskove sa grmljavinom, a temperatura koja će oko podneva biti 25 do 27°C, tokom poslepodneva biće u padu na 10°C.

Tokom dana duž Jadrana od severa ka jugu premeštaće se ciklon, u sklopu njega i već napomenuti i hladni front, pa će krajem dana i tokom večeri naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom zahvatiti i Crnu Goru, Hercegovinu i Dalmaciju, a tokom noći i u sredu ujutro očekuju se vrlo obilne padavine.

U Crnoj Gori, u oblasti Jadrana, u Dalmiciji i u Hercegovini tokom celog dana duvaće jak i olujni jugozapadni vetar, a sa severa Afrike osim toplog vazduha stizaće i čestice pustinjskog peska i prašine i Sahare. Krajem dana jugozapadni vetar na severnom, potom i na srednjem Jadranu biće u skretanju na jaku i olujnu, na udaru i orkansku buru.

Širom našeg regiona od Slovenije do Crne Gore i juga Jadrana očekuje se opasnost od grmljavinskih oluja i nepogoda. Na Jadranu se očekuju vrlo visoki talasi.

Na planinama se očekuju olujni udari jugozapadnog vetra od 80 do 100 km/h, uz opasnost da takvi udari vetra pričine i štetu.

Očekuje se da širom regiona padne od 30 do 70 litara kiše po kvadratnom metru. U predelima Dinarida i Jadrana očekuje se da padne i do 100 litara kiše, dok se najobilnije padavine očekuju na jugu i istoku Crne Gore, lokalno i do 150 litara. Ponegde se očekuju poplave i bujice.

U sredu se nastavlja kišni talas širom regiona, a biće i drastično hladnije, u većini predela za 15 ak stepeni. U planinskim predelima povremeno će padati sneg, a sneg će zabeleti planine Slovenije, Hrvatske, Bosbe i severa Crne Gore, pri čemu bi na višim planinama palo i do 20 cm snega, uz temperature ispod 0°C, dok se u nizijama Bosne i delova Hrvatske očekuje 8-9°C.

Ovo drastično zahlađenje zahvatiće i Srbiju.

Od četvrtka pa sve do kraja nedelje širom našeg regiona biće hladno i kišovito, uz vreme nalik pravom jesenjem, dok se na planinama očekuje zimsko vreme sa snegom.

S obzirom na to da je vegetacija veoma rano poranila i da se sada kao da smo usred maja, zahlađenje bi moglo nepovoljno da deluje, naročito u predelima gde bude mraza ili snega, a reč je o brdsko-planinskim predelima gde će zasigurno snega biti, a vegetacija se već uveliko pokrenula.

Stabilizacija vremena i postepeno otopljenje očekuje se sledeće sedmice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA