Vreme čitanja: oko 1 min.

Lideri stranaka i zvaničnici u Hrvatskoj većinom glasali do podneva

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Biračka mesta otvorena su do 19 sati.

  • 0
Pupovac glasanje FOTO: TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

U Hrvatskoj su u toku izbori za poslanike u 11. sazivu sabora od proglašenja samostalnosti 1991. godine, većina stranačkih lidera i članova aktuelne vlade u tehničkom mandatu je na biračka mesta ižašla u ranim jutarnjim satima, a na nekim biralištima karakteristični su redovi građana.

I izborni dan obeležile su optužbe lidera HDZ i aktuelnog premijera Andreja Plenkovića i predsednika Republike Zorana Milanovića, pretendenta na premijersku poziciju u novoj vladi, o kršenju izborne tišine.

Da kršenja izborne tišine ima, upozorilo je i Državno izborno poverenstvo saopštenjem o pravilima ponašanja medija.

Lideri koalicija i stranaka izašli su na birališta tokom pre podneva, kao i neki aktuelnii ministri poput ministra odbrane i potpredsednika Ivana Anušića i oredsednika sabora Gordana Jandrokovića.

U Metkoviću je glasao predsednik opozicionog Mosta Božo Petrov, stranke koja će, prema predizbornim anketama, biti deo budućeg sabora.

U Vukovaru je glasao Ivan Penava, lider opozicionog Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara, inače, bivši HDZ-ovac, koji je tu stranku napustio pre par godina nezadovoljan radom tadašnjeg i sadašnjeg premijera Plenkovića.

U prepodnevnim satima glasao je Mislav Kolakušić u Zagrebu, čija stranka Pravo i pravda je u koaliciji sa Domovinskim pokretom.

Šef najuticajnije opozicione SDP, okosnice koalicije Reka pravda, Peđa Grbin glasao je u Puli.

Na biračko mesto izašao je i gradonačelnik Zagreb Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo!, koji je kratko rekao da očekuje rekordnu izlaznost građana.

"Obavio sam svoju građansku dužnost i glasao. Pozivam sve građane da glasaju. Nije teško, ništa ne boli. Nadam se da ćemo imati više mladih i žena u sledećem sazivu sabora", rekao je zagrebački gradonačelnik.

Prvi preliminarni izborni rezultati najavljeni su za 21 sat.

Biračka mesta otvorena su do 19 sati.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA