Vreme čitanja: oko 5 min.

Evo zbog čega je uhapšena Jelena Perović: Lista je podugačka

M. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Evo zbog čega je uhapšena Jelena Perović, direktorka crnogorske Agencije za sprečavanje korupcije

  • 1
Jelena Perović, hapšenje Foto: Vijesti/Luka Zeković

Direktorka Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović danas je uhapšena, javljaju Vijesti.

Kako javlja taj portal, ona se tereti za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Poslednji izviđaj otvoren je nakon što je Ministarstvo finansija dostavilo Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) izveštaj Direkcije za budžetsku inspekciju, prema kojem je Perovićeva pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 evra suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i dodatnih više od 8.700 evra za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera.

Prema podacima iz zapisnika budžetske inspekcije, ona je za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Saveta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 evra više u odnosu na ono što je propisano zakonom.

Perović je sebi pisala prekovremeni rad i varijabile i za mart, a odbila je da postupi po naredbi budžetskih inspektorki i opozove tu odluku.

Hiljade kilometara o trošku građana

SDT od maja prošle godine istražuje i da li je direktorka Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović zloupotrebila službeni položaj, koristeći službene automobile mimo propisa.

"NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je u februaru ove godine ovom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv direktorke Agencije za sprečavanje korupcije, za krivično delo zloupotreba službenog položaja, po kojoj je u toku izviđaj, a prikupljaju se podaci, obaveštenja i dokazi potrebni za donošenje odluke", zvaničan je odgovor SDT Vijestima, koji potpisuje tužilac portparol Vukas Radonjić.

MANS je početkom februara 2023. SDT podnio krivičnu prijavu protiv direktorke ASK zbog sumnje da je zloupotrebila službeni položaj kako bi sebi i drugima pribavila korist.

Kako je tada saopšteno, Istraživački centar MANS-a je otkrio da je direktorka ASK donela nezakonitu odluku o raspolaganju voznim parkom te institucije, pa je sebi i svojoj pomoćnici Nini Paović dodelila na stalno korišćenje (24 sata) dva putnička vozila koja su u vlasništvu Agencije.

Naglasili su da je sporna odluka doneta suprotno "vladinoj Uredbi o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore koja propisuje koji javni funkcioneri mogu imati povlasticu stalne upotrebe vozila u državnom vlasništvu".

"To nisu direktorka ASK i njena pomoćnica, pa postoji osnovana sumnja da je sporna odluka doneta sa ciljem pribavljanja nezakonite koristi", naglasili su tada iz MANS-a.

Uredba propisuje da mogućnost stalnog korišćenja službenog vozila imaju predsednik Crne Gore, predsednik i potpredsednici Skupštine, premijer i članovi Vlade, predsednici Vrhovnog i Ustavnog suda, vrhovni i specijalni državni tužilac, kao i zaštitnik ljudskih prava i sloboda.

Uredba o korišćenju prevoznih sredstava u svojini Crne Gore definiše i da se stalna upotreba vozila može odobriti i osobama koje su pod posebnim merama zaštite, na osnovu procene organa nadležnog za poslove bezbednosti.

Prethodno su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) odgovorili da nije rađena procena bezbednosti Perovićeve, što je shodno Uredbi uslov da bi mogla vozilo da koristi 24 sata.

Iz Agencije su tada optužili MANS za izvrtanje činjenica i konstruisanje afera, navodeći da se sve radi u skladu sa crnogorskim zakonima. Dodaje se da "s obzirom na to da je iz obraćanja MANS-a očigledno da se kretanje direktorke ASK prati i nezakonito snima, razumljiva je bojazan za njenu bezbednost".

Prema prošlogodišnjem istraživanju Vijesti, Perović i Paović samo za jedan mesec, u septembru 2022. godine, službenim automobilima prešle su više od 6.800 kilometara.

Na osnovu putnih naloga se može videti da je Perovićeva, na primer, u septembru 2022. prešla više od 4.200, a Paovićeva više od 2.600 kilometara. Direktorka je tog meseca koristila državno vozilo i za službeni put u Sloveniju. Cene eurosupera su se tada kretale od 1,26 do 1,39 evra, a litar eurodizela 1,56 do 1,58 evra.

Drugih meseci ta potrošnja je znatno manja, pa se kretala od nepunih 1.000 u martu 2022. do 2.200 kilometara u decembru iste godine za direktorku. Od Agencije tada nije dobijen odgovor ni koliko iznose mesečni troškovi na gorivo.

Analizirajući putne naloge sa sajta Agencije, može se videti da je vozilo, koje koristi direktorka, tada na dnevnom nivou samo na teritoriji Podgorice prelazilo i po 120 kilometara.

Menjanje tablica, zatamnjivanje stakala...

Perovićeva i zaposleni u toj instituciji trpe pritisak javnih funkcionera, dela medija i pojedinih nevladinih organizacija i to tokom vožnje u službenom BMW 318. To je razlog zbog kojeg su prošle godine u maju od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tražili i dobili saglasnost da službene registarske oznake menjaju civilnim, ali i da zatamne stakla na skupocenom državnom automobilu.

Rešenje MUP-a, kojim je data saglasnost za menjanje tablica i zatamnjivanje stakala automobila Agencije, dobila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, a nedavno objavile Vijesti.

MUP je procenio da je "konstantni pritisak na Agenciju od strane javnih funkcionera ostalih lica, dela medija i pojedinih nevladinih organizacija" opravdan razlog da oznaka na tablici službenog BMW 318 ne sadrži skraćenicu CG ili MN.

Prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, pretnji i suspenzija sindikalaca

Sindikalna organizacija ASK krajem prošle godine podnela je SDT-u krivičnu prijavu protiv Perovićeve, tvrdeći da zloupotrebljava položaj, preti zaposlenima i članovima tog sindikata, optužuje ih da sarađuju sa MANS-om i u znak odmazde ih redom suspenduje.

To je, pored ostalog, naveo u prijavi predsednik Sindikalne organizacije ASK Dušan Drakić.

Prethodno je Drakić podneo i prijavu Upravi policije, zbog toga što je njemu i njegovim kolegama onemogućeno da uđu u prostorije Agencije, odobrene za rad Sindikalne organizacije.

Između ostalog, kako je Drakić tada naveo u prijavi SDT, Perovićeva navodno tvrdi i da je "krivična prijava koja je podneta od strane Sindikalne organizacije identična krivičnoj prijavi koju je ranije podnela nevladina organizacija MANS i da je to materijalni dokaz kako se podaci već dve godine iznose iz Agencije, kao i da postoji direktna veza NVO MANS i Sindikalne organizacije, te da je prijava podneta iz finansijskih i interesnih motiva".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikan

    19. april 2024 | 11:22

    Ništa čudno. Pa ti crnogorci koji celu istoriju tupe o njihovom obrazu i časti, na kraju ispadoše prodate duše. Prodali su se nato-u, u vreme sankcija bili su šverceri i sitni preprodavci, prodali su nas Srbe, pa čak su prodali i ime svoje zemlje i umesto Crna gora dali joj ime Montenegro! 👎A dedovi im ginuli za Crnu goru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA