Vreme čitanja: oko 2 min.

Darko napao i teško povredio policajca, ali ne ide u zatvor: Evo šta je presudilo da ne zaglavi iza rešetaka

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Darko napao i teško povredio policajca, ali ne ide u zatvor

  • 1
Hrvatska policija Foto: Shutterstock

Zagrepčanin Darko (49), čije prezime nije saopšteno, proglašen je krivim i osuđen jer je teško povredio policajca, ali ne mora u zatvor, piše Danica.hr.

Prema presudi, policajci su stigli u stan na zagrebačkom području nakon dojave Darkove majke koja se uplašila da će sin nešto napraviti zbog konzumiranja lekova i alkohola. Darko je kao 18-godišnjak bio učesnik Domovinskog rata, te mu je dijagnosticiran posttraumatski stresni poremećaj, odnosno PTSP.

Na prijavljenu adresu stigla su četiri policajca koji su odmah pozvali i ekipu hitne medicinske pomoći kako bi Darku pružili lekarsku pomoć.

Ali, Darko je vikao na njih i vređao ih, te se u jednom trenutku dogodio "napad na službeno lice kad je optuženi prema policajcu primenio silu na način da je zamahnuo rukom na njega".

"Kako bi sprečio napad, policajac je Darka obuhvatio rukama, a želeći se istrgnuti iz njegovog zahvata Darko je doveo do daljnje destabilizacije i sebe i policajca."

"Došlo je do njihovog pada i teškog povređivanja policajca, tako da je nesporna uzročno-posledična veza između ovakvog postupanja optuženog i teškog povređivanja oštećenog", navodi Županijski sud koji je potvrdio presudu.

Sud je na kraju potvrdio presudu kojom je Darko kažnjen s godinu dana zatvora, ali mu se kazna zamenjuje radom za opšte dobro. Državni tužilac tražio je u žalbenom postupku strožu kaznu navodeći njegovu raniju osuđivanost.

Osim toga, tužioci su u žalbi tražili da mu učestvovanje u Domovinskog ratu treba ceniti kao otežavajuću okolnost, jer učestvovanje u tom ratu nameće "druge standarde i čišći, jasniji odnos prema dobru i zlu". Ali, Županijski sud to je odbio.

"To je moguće primeniti u nekim drugim okolnostima, ali ne u ovim u kojima je odlazak u rat optuženog s 18 godina uticao na njegov proces odrastanja, strukturiranja ličnosti i proces socijalizacije."

"To je determiniralo njegov kasniji životni tok sve do današnjih dana, kako to proizlazi iz nalaza i mišljenja psihijatrijskog veštaka", istakla je predsednica veća Županijskog suda u obrazloženju pravosnažne presude.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • БрусЛи

    20. april 2024 | 01:00

    Добро утрениран полицајац🧄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA