Vreme čitanja: oko 2 min.

Čistačica iz Dubrave digla kantu sa vodom na poslu, nešto je "preseklo u leđima": Evo koliku će odštetu dobiti

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Zbog ove povrede je došlo do pogoršanja funkcionalnog stanja slabinske karlice, bolovi su postali intenzivniji a pokretljivost se dodatno umanjila", naglasio je medicinski veštak

  • 0
Čistačica, žena čisti kuću Foto: Shutterstock

Čistačici zaposlenoj u Kliničkoj bolnici Dubrava bolnica mora da isplati oko 10.000 evra zbog povrede koju je zadobila na radu. Naime, ona je jednog dana podigla kantu sa oko 20 litara vode, što je svakodnevno radila po nekoliko puta, ali ovog puta ju je "preseklo u leđima".

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje to joj nije priznao kao povredu na radu uz obrazloženje da kod nje "postoje ranije predispozicije bolesti te druge degenerativne promene pršljenova". Ona je na sudu ispričala kako takvu kantu diže i po sto puta na dan, jer na njenom odeljenju ima 20 soba, koje moraju da se čiste minimum dva puta dnevno.

"Kanta se stavlja u jedno kućište iz kojeg je potrebno, nakon što se natoči voda, izvaditi napolje i staviti na kolica koja su na podu. Dok sam vadila kantu jako me je preseklo i u tom položaju sam ostala. Pružali su mi pomoć na Hitnoj", ispričala je žena koja je u vreme kada je doživela povredu imala 38 godina, piše Danica.

Medicinski veštak dr. Božidar Šebečić rekao je kako je u tom događaju žena zadobila akutni bolni sindrom slabinskih pršljenova koji ne predstavljaju bolest nego sindrom, a uzrok može biti mehanička povreda slabinskih pršljenova ili degenerativne promene, odnosno hernija diska.

"Žena je od ranije imala bolni sindrom slabinske karlice koji je bio posledica protruzije diska. Dizanje većeg tereta predstavlja tipični mehanizam koji može dovesti do pojave akutnog bolnog sindroma slabinskih pršljenova", kaže veštak.

Nakon pojave bolova pregledalo i je neurohirurg. Lečili su injekcijama kortikosteroida i analgetika, propisano joj je mirovanje. Od 2014. godine je zbog ovog sindroma povremeno završavala na lečenju.

"Zbog ove povrede je došlo do pogoršanja funkcionalnog stanja slabinskih pršljenova, bolovi su postali intenzivniji a pokretljivost se dodatno umanjila", naglasio je medicinski veštak.

Bez obzira što joj HZZO to nije priznao kao povredu na radu, sud je prošle nedelje čistačici dosudio odštetu od 4400 evra i troškove postupka od 3100 evra. Postane li presuda pravomoćna, obračunaće joj se i kamate koje kreću od 2017. godine. Kad se uračunaju kamate, to je oko 10.000 evra...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA