Vreme čitanja: oko 1 min.

Na Jadranu napadaju ogromni komarci, stručnjak sumnja u atipičnu vrstu: "Ne zuje, a ostavljaju bolne plikove"

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na deci sam primetila ubode i bolelo ih je. Ostajali su im tvrdi plikovi, rekla je jedna Splićanka

  • 1
komarac Aedes aegypti denga Foto: Wikipedia/James Gathany, Public domain, via Wikimedia Commons

Na Jadranskom primorju, tačnije u Splitu, građani se žale na ujed neobičnih komaraca koji su, kako kažu građani, dosta veći od onih na koje smo navikli u letnji mesecima.

"Ne mogu reći da je bila najezda, ali ti su komarci bili skroz čudni, poprilično veliki i nisu zujali. Na deci sam primetila ubode i bolelo ih je. Ostajali su im tvrdi plikovi i jedino je prolazilo nakon što sam im to mazala", govori za Slobodnu Dalmaciju jedna Splićanka.

Dodaje da je bila nemoguća misija pronaći sprej protiv komaraca u ovo doba jer ih većina prodavnica ima u svojoj ponudi samo u letnim mesecima.

"Pre mesec dana obišla sam sve radnje u potrazi za sprejom. Našla sam ga tek u radnji na Sirobuji, a kad sam pitala prodavačicu imaju li ih u ponudi, rekla mi je da sam četvrta osoba taj dan koja ju je to pitala", navodi Splićanka.

Sličan problem primetila je i njena prijateljica u Podstrani.

"Ovo je postalo strašno. Cele godine je sezona. Mažemo se i prskamo, stavljamo nalepnice i narukvice. Pre smo imali apoteke za skidanje temperature i kad te boli zub, a sad imamo malu kućnu apoteku za borbu protiv letećih terorista", kaže meštanka Podstrane.

Dr sc. Toni Žitko, dipl. ing. biologije s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije je, gledajući fotografije "spornih komaraca", rekao da misli da je reč o nekim komarcima iz rodova Ochlerotatus ili Aedes, koji su veći od običnih i tigrastih.

"Vežemo ih uz poplavne površine, ali možemo ih videti i kod nas, samo ne u prevelikom broju. Nećemo ih videti u centru grada, nego u istočnim delovima, gde je više zelenila i postoje vodene površine na kojima se razmnožavaju. Trebalo bi pregledati uzorak komarca da bih bio sto posto siguran", rekao je Žitko, šef Odeljenja za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u NZJZ-SDŽ.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA