Vreme čitanja: oko 4 min.

Tužilaštvo iz Sky prepiske ustanovilo: Vođe Kavčana planirale da tela žrtava ugrade u temelje zgrade?

O. S.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako tvrde iz SDT-a, Hodžića i Spahića su odmah likvidirali, a onda gotovo u potpunosti demolirali kuću, a potom zidove iznova gletovali i krečili, ali i menjali pločice, parket, vrata i nameštaj kako bi prikrili tragove likvidacija

  • 0
Slobodan Kašćelan, Radoje Zvicer Foto: vijesti.me/Boris Pejović, Vijesti

Damir Hodžić i Adis Spahić su žrtve monstruoznog zločina "kavačkog klana" koji je, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, po nalogu Radoja Zvicera izvršen sredinom oktobra 2020. godine u mestu Stanjevića Rupa u Spužu.

Kako prenosi portal "Dan", u optužnici se navode i detalji Zvicerovog dogovora sa najbližim saradnikom Slobodanom Kašćelanom kako da se oslobode tela i sakriju tragove zločina.

U optužnici SDT-a, osim što su detaljno navedeni svi zadaci i uloge Radoja Zvicera, koji je navodno bio ključni igrač i "mozak" operacije, piše i da je on pažljivo delio zadatke i uloge i određivao na koji način i na kojim lokacijama žrtve zločina mogu biti otete, a potom je do detalja planirao i na koji način ukloniti tragove i dokaze svojih zločina, pri čemu nije sumnjao da će ih odati telefonski kontakti koje je prikupio Europol i dostavio ih SDT-u.

U više telefonskih kontakata koje su međusobno ostvarili pripadnici spomenute kriminalne organizacije našli se i oni koje su ostvarivali organizatori grupe Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan, koji su navodno kovali planove kako i na koji način da se oslobode tela Hodžića i Spahića, koja do danas nisu pronađena.

Prema optužnici, Kašćelan je bio korisnik SKY ECC s pinom PCZIYl, a Zvicer SKY ECG s pinom 8MA869 (chat broj 149 iz foldera okrivljenog Zvicer Radoje 8MA869) i taj materijal je, u formi koja se može koristiti pred krivičnim sudom, dostavljen tužilaštvu od strane pravosudnih organa Republike Francuske, po zamolnici Kmp-S.br.56/22 od 19.05.2022.godine. Iz ovog materijala je utvrđeno da su neposredno nakon izvršenja ubistva u mestu Stanjevića Rupa komunicirali o tome koji je najbolji način da se sakriju posmrtni ostaci ubijenih, navodi Dan.

Adis Spahić Foto: Facebook/Adis Spahic

Oni su, prema navodima tužilaštva, razmatrali opcije da se tela kamionima natovarenim zemljom prebace iz Danilovgrada u Kotor i bace u temelje zgrade koja se u to vreme, prema porukama okrivljenog Kašćelana, gradila u Kotoru i da tako nikad ne mogu biti pronađena. Takođe, iz ovih komunikacija se može utvrditi da je okrivljeni Kašćelan tom prilikom bio protiv da se tela iz Danilovgrada u Kotor donose na kamionima sa zemljom, jer bi to, po njegovom mišljenju, pobudilo sumnje policije, iz razloga što nije uobičajeno da se zemlja prevozi iz Danilovgrada u pravcu Primorja.

Iz dokaza dostavljenih po zamolnici takođe je utvrđeno da je na dan ubistva dvojice Barana, 14.10.2020. godine, okrivljeni Nenad Kaluđerović, nakon što ga je Slobodan Kašćelan navodno obavestio o uspešno obavljenoj akciji, odnosno da su ubijena dvojica i otet Mile Radulović Kapetan, savetovao Zviceru i Kašćelanu da je najbolji način da se tela unište njihovo paljenje automobilskim gumama i benzinom i koje količine guma i benzina su za to potrebne.


Osim toga im je predlagao, navodi se u tužilačkim spisima da, ako ima vozila za uništavanje, on to može obaviti kod limara u Cetinju, te da iz razloga predostrožnosti u vozilo "audi A4" ubijenih Hodžića i Spahića sipaju hemijsko sredstvo dimer radi uklanjanja tragova krvi oštećenih, a nakon što mu je Kašćelan navodno rekao "da ih ima dosta".

Ubijeni Damir Hodžić, Crna Gora Foto: Telegraf

Kriminalna organizacija, prema stavu SDT-a, brojala je 31 člana, koji su imali jasno navedene uloge i zadatke u tom zločinu. U kuću Ratka Živkovića u Spužu navodno su na prevaru doveli Barane Hodžića, Spahića i Mila Radulovića, zvanog Kapetan. Kako tvrde iz SDT-a, Hodžića i Spahića su odmah likvidirali, a onda gotovo u potpunosti demolirali kuću, a potom zidove iznova gletovali i krečili, ali i menjali pločice, parket, vrata i nameštaj kako bi prikrili tragove likvidacija.

Prema dokumentima tužilaštva, pripadnici kavačkog klana, nakon dvomesečnog mučenja, 21. decembra 2020. godine Radulovića su ugušili električnim produžnim kablom, a potom telo odneli na Lovćen i spalili na lomači.

"Morao sam sveću da im zapalim"

Neposredno nakon ubistva, a pre dislokacije tela dvojice Barana, kako piše u optužnici SDT-a, pripadnici ove kriminalne organizacije Marko Kilibarda, Stevan Kraljević, Aleksandar Paunović i Darko Prelević prvo su zakopali njihove posmrtne ostatke na dvema lokacijama u selu Zagreda kod Danilovgrada.

Nakon obavljenog posla, do detalja opisuju način na koji su to obavili, a jedan od njih govori da žrtve ovog zločina nikada neće biti pronađene.

- Morao sam sveću da im zapalim. Kako si mi govorio nervozan, ajde stiv kopaj, inače za bruku ostasmo. Na sigurno su, Samo dva meseca da se izdrži i počeće trava da niče - glasi jedan od razgovora dvojice okrivljenih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA