Vreme čitanja: oko 4 min.

Pala presuda za tragediju na Jadranu: Devojku iz Austrije ubio gliserom, osuđen na 18 meseci zatvora

I. N.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Počeli smo da plivamo prema severu, kad smo videli gliser koji se kretao velikom brzinom. Gliser se naglo zaokrenuo i velikom brzinom krenuo prema nama, prošavši između Verene i mene, rekao je otac stradale devojke

  • 0
Gliser Gliser / Foto: Pixabay / pasja1000

Uoči pete godišnjice tragičnog stradanja studentkinje iz Austrije Verene Hajnc (20) kod Krka, na Županijskom sudu u Rijeci u ponedeljak je na godinu i po dana zatvora nepravosnažno osuđen Zadranin Dino Dokoza Nikpalj (31).

Sud mu je naložio i plaćanje 1.610 evra sudskih troškova u što su uračunata sprovedena veštačenja, a inicijalno postavljeni imovinsko-pravni zahtev oštećene porodice nije mu dosuđen jer je u međuvremenu povučen.

Njega je tužilaštvo optužnicom teretilo da je 24. jula 2019. godine, s namerom izazvao saobraćajnu nesreću kod ostrva Krk, neoprezno upravljajući gliserom.

Na početku suđenja negirao je krivicu za ugrožavanje pomorskog saobraćaja sa smrtnom posledicom i rekao da u Nemačkoj živi i radi kao domar. To je nastavio da tvrdi do samog kraja. Osim što je negirao krivicu i izjavio da se ne smatra odgovornim za tragediju, uputio je izvinjenje za nesreću i izrazio najiskrenije saučešće porodici stradale Verene, svestan činjenice da im njihovo dete ništa više ne može vratiti.

"Ne smatram se odgovornim i ne osećam se krivim, ali iskreno, još jednom izražavam žaljenje i saučešće porodici zbog tragedije. Toga dana saobraćaj je bio gust, bio je špic sezone pa sam po povratku u luku morao da izbegavam brojne prepreke, pa i osobe na dušecima. Nisam glisirao i mislim da sam vozio brzinom od nekih 5 čvorova i nigde nisam video plutaču koja ukazuje na ronioce", rekao je, između ostalog, optuženi u svoju odbranu, navodeći da je mesto gde se dogodila nesreća bilo pred lukom posebne namene i gde je zabranjeno kupanje.

Nakon udarca, pomislio je da je udario u komad drveta. Zatim je video kupača okruženog krvlju kako maše.

"Mislio sam da ću se onesvestiti. Bio sam u potpunom šoku, kolega mi je pomogao da upravljam gliserom. Te slike me proganjaju i danas. Odlazim psihijatru i jako mi je žao zbog te tragedije. Ali, ne smatram se odgovornim", rekao je optuženi.

Tačna brzina kojom je naleteo gliserom na nesrećnu devojku veštačenjem se nije mogla utvrditi pa stoga ni teza tužilaštva o prevelikoj brzini za odbranu, kako su istakli, nema temelja, a advokat optuženog Saša Jelušić za Jutarnji kaže da će "po dobijanju pisanog otpravka presude na uložiti žalbu jer smatraju da se nesreća dogodila iz nehata, a ne s namerom kako tužilaštvo tvrdi".

Vrlo emotivno na suđenju, ali i za Jutarnji list odmah nakon tragedije, otac preminule devojke, Diter Hajnc, ispričao je dramatične trenutke koji su zavili celu porodicu u crno.

"Kobnog dana s ćerkom sam stigao u Malinsku te smo se u ronilačkom klubu raspitali gde možemo malo da ronimo. Verena je bila instruktorka ronjenja, a ja se vodenim sportovima bavim od svoje 16. godine. Prvo smo otišli da pojedemo salatu, pa smo se odlučili za lagani trening. Verena je idućeg dana trebalo da učestvuje na kursu ronjenja. Ronili smo na dubini od 15 metara i nakon sat vremena odlučili smo da se vratimo u bazu, u školu ronjenja. Počeli smo da plivamo prema severu, kad smo videli gliser koji se kretao velikom brzinom. Gliser se naglo zaokrenuo i velikom brzinom krenuo prema nama, prošavši između Verene i mene. Nisam imao dovoljno vremena da zaronim pa sam se zabacio prema nazad. Imao sam sreće jer mi je samo okrznuo nogu", ispričao je Diter, koji iza sebe ima 50 godina iskustva u ronjenju. Kao instruktor, ljude je podučavao šta da rade u takvim situacijama i nikad nije ni slutio da će iz jedne takve morati da spasava rođeno dete.

Bilo je to oko 15.55 sati i nekih 127 metara od obale kad je gliser elipsom zahvatio Vereninu desnu nogu. Hajnc je pritom rekao i da se gliser nije zaustavio, nego je otišao do obale, a u pomoć im je prvo priskočio skuter.

"Bio sam u šoku. Brod koji nas je udario, gliser s motorima od 500 konjskih snaga, udaljavao se, a ja sam zaronio po Verenu. Bila je teško povređena. Uspeo sam da je izvučem i krenuo s njom da plivam prema obali. Pojavila se jedna žena na džet-skiju, htela je da nas odvuče, ali to je bilo nemoguće jer je moje dete bilo u nesvesti. Sve se činilo kao večnost. Tad se, tek za nekoliko minuta, vratio i mladić koji nas je udario i on je bio u šoku. Izvukao sam Verenu na obalu i remenom joj čvrsto stegnao nogu da ne iskrvari. Stigla je Hitna, ali nisu mi dali da idem s njima do bolnice u Rijeci, pa sam seo u automobil i vozio za njima. Gužva je bila ogromna, trebalo mi je gotovo sat vremena od Malinske do bolnice", ispričao je Diter za Jutarnji. Odmah nakon nesreće u bolnici je pokušao da sazna šta se događa, ali neuspešno.

Ubrzo je usledio najteži trenutak u njegovom životu - saopštili su mu da je njegova ćerka Verena preminula.

Gliser kojim je upravljao Dokoza vukao je bananu i u vreme nesreće plovna dozvola bila mu je istekla dva meseca pre toga te je obnovljena na dan tragedije. A na suđenju se još moglo čuti, između ostalog, kako otac i ćerka nisu bili propisno označili bovu i da su u jednom trenutku ušli u luku posebne namene gde su se kupali i ronili.

Idući je na potezu Visoki kazneni sud jer je za pretpostaviti i da tužilaštvo nije zadovoljno visinom izrečene kazne s obzirom na to da je za navedeno delo predviđeno do 15 godina zatvora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA