Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovenija ukida graničnu kontrolu sa Hrvatskom i Mađarskom? Odluka će se znati u narednim danima

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dosadašnje produženje kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, koje je Slovenija uvela ranije u oktobru, ističe u drugoj polovini juna

  • 0
Slovenija, EU, granica Foto: Shutterstock

Odluka o tome hoće li Slovenija produžiti granične kontrole sa Hrvatskom i Mađarskom znaće se idućih dana, rekao je Boštjan Poklukar, ministar unutrašnjih poslova Slovenije. Kako je preneo Avaz, pozivajući se na agenciju Anadolu, slovenački ministar je napomenuo da se situacija na Bliskom istoku pogoršala od uvođenja nadzora.

"U ovom trenutku intenzivno proučavamo mogućnost proširenja ili ukidanja kontrole na unutrašnjoj granici s Hrvatskom i Mađarskom. Znamo da se na Bliskom istoku dogodila nova činjenica i da je došlo do sukoba između Irana i Izraela. Ovo zaoštravanje situacije baš i ne govori o pozitivnom rešenju", odgovorio je Poklukar na pitanje je li već poznata odluka o eventualnom produžuvanju graničnih kontrola.

Osim pogoršanja situacije na Bliskom istoku, prema njegovom mišljenju, dodatni oprez nužan je i zbog nadolazećih Olimpijskih igara u Francuskoj i Evropskog fudbalskog prvenstva u Nemačkoj.

"Slovenija svoju odluku mora objaviti Evropskoj komisiji mesec dana unapred, a ta će odluka biti objavljena u narednim danima", dodao je on.

Dosadašnje produženje kontrole na granicama s Hrvatskom i Mađarskom, koje je Slovenija uvela ranije u oktobru, ističe u drugoj polovini juna. Tada će prestati i sadašnje produženje kontrola na italijansko-slovenačkoj granici koje je Italija uvela prošlog oktobra.

Prošlog decembra vlada Slovenije je kao razloge navela pogoršanje sigurnosne situacije na Bliskom istoku, pozive terorističkih organizacija na izvođenje nasilnih napada u zapadnim zemljama, kao i nastavak ruske invazije na Ukrajinu, sigurnosnu situaciju u Avganistanu i nasilje u nekim afričkim zemljama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA