Vreme čitanja: oko 3 min.

U zemljama regiona 1. maj obeležen šetnjama, besplatnim pasuljem i štruklama

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Moto Prvomajskog marša u Sarajevu je "EU – Idemo li, ili je gotovo? Da li i kad počinje bolji život za radnike u BiH"

  • 0
Prvi maj, uranak Foto: Nikola Anđić

Međunarodni praznik rada Prvi maj obeležen je danas u zemljama regiona prvomajskim urancima, proslavama i u manjoj meri protestnim šetnjama u organizaciji sindikata.

U Sarajevu su protestnu šetnju organizovali Sindikat radnika trgovine BiH i Sindikat metalaca FBiH. Okupljanje je počelo pred zgradom Parlamentarne skupštine BiH, a potom je jedan broj radnika šetnju nastavio prema sedištu Delegacije EU, drugi prema Vladi Federacije BiH.

Moto Prvomajskog marša u Sarajevu je "EU – Idemo li, ili je gotovo? Da li i kad počinje bolji život za radnike u BiH".

Jedan od zahteva učesnika marša je, između ostalog, namera da učestvuju u procesu pregovora o priključenju BiH Evropskoj uniji, ukazujući na potrebu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa EU direktivama i kroz povećanje minimalne plate.

Sindikat metalaca FBiH traži hitno povećanje plata zbog, teškog materijalnog položaja.

Za to vreme ulice Banjaluke su bile puste.

Prvi maj, kosutnjak Foto: Nikola Anđić

Sudeći prema broju prisutnih na skupu na Trgu nezavisnosti u Podgorici, gde je Unija slobodnih sindkata (US SCG) umesto tradicionalnom šetnjom, Prvi maj obeležila dvosatnom manifestacijom pod sloganom "Dan otpora, ne odmora", čini se da su se građani Podgorice ipak odlučili za odmor.

US SCG na Trgu započeli kampanju o reformi stambene politike i zaštite preduzeća od nacionalnog interesa.

"Nije sve na prodaju. Mi smo juče predali poslanicima i predsedniku Skupštine Crne Gore rezoluciju koju očekujemo da Skupština Crne Gore usvoji i da zaštiti ove kolektive od privatizacije preko pola, jer imamo višedecenijsko iskustvo da nam je privatizacija donela zlo, da nam je ugasila privredne kolektive, da smo ostali bez radnih mesta, dakle vreme je da nešto ostavimo za pokoljenja”, kazao je generalni sekretar US SCG Srđa Keković.

Oni su pozvali Vladu, lokalne vlasti i poslodavce da pokažu punu posvećenost efikasnoj primeni radnih i socijalnih prava.

Prvomajski marš i ove godine je izostao u Zagrebu, a na tradicionalnu proslavu u parku Maksimir od jutra su pristigli građani na besplatni pasulj i štrukle. Uz prigodan muzički program, prisutnima se obratio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

SDP-ovci su građanima delili crvene karanfile.

Karanfil, cveće, cvet Foto: Pixabay

Jedini koji su se okupili zahtevajući svoja prava su bili sindikalci Preporoda koji su delili letke u kojima su upozorili na nezadovoljstvo pomoćnika u nastavi.

Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je da ove godine nije organizovan Prvomajski marš jer iskustvo pokazuje da hrvatsko društvo, za razliku od, na primer, nemačkog, ne pokazuje interes za radničke akcije.

Prvomajski protest održan je u Skoplju, a Savez sindikata je izneo konkretne zahteve budućoj vladi. Oni traže povećanje zarada u privatnom i javnom sektoru, minimalnu zaradu od najmanje 450 evra u prvih 100 dana nove vlade i nadoknadu troškova toplog obroka u iznosu 20 odsto od prosečne zarade.

Predsednik Samostalnog sindikata prosvete i nauke Tomislav Gievski je naglasio da radnici ni u jednom trenutku ne smeju da odustanu od svojih zahteva.

"Zaslužujemo i moramo da dobijemo prevoz, hranu i poštovanje kolektivnih ugovora. Zar radnik ne zaslužuje da mu se plaća prevoz kao gospodi koja sedi u vladi, koji troše gorivo u službenim vozilima. Nastavićemo sa istim pritiskom i što je najvažnije ne smemo da odustanemo jer ćemo izgubiti bitku", poručio je Gievski.

Sindikati su tražili i ograničenje rada na određeno vreme u izuzetnim okolnostima i to na najviše godinu dana, pravo na neradnu subotu i pojačanu kontrolu prekovremenog rada, svođenje punog radnog vremena na 35 sati i ukidanje 72-časovne radne nedelje na strateškim projektima.

Predsednik Saveza sindikata Slobodan Trendafilov rekao je da radnici od buduće vlade očekuju da će njihovi zahtevi biti ispoštovani.

"Danas smo tu da kažemo onima koji će sedeti u udobnim foteljama da se odluke ne donose umesto nas, bez nas, da mi radnici biramo i onda očekujemo da poštuju naše zahteve. Hajde da im kažemo da ne vode računa o sebi, da ne zloupotrebljavaju evropsku zastavu kada je na štetu radnika...", poručio je.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA