Vreme čitanja: oko 2 min.

Milanović: Nisam vređao Bugare, narugao sam se delu hrvatske vlasti

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova prenelo je hrvatskoj ambasadorki "duboko razočaranje izjavom predsednika Milanovića", pri čemu su naglasili "da je izjava neprihvatljiva za Bugarsku i nije u saglasnosti s odličnim bilateralnim odnosima Hrvatske i Bugarske".

  • 1
Zoran Milanović Foto: Tanjug/Hina

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je rekao da izjavom da je Hrvatska po povlačenju evropskog novca "dno EU, a da je lošija jedino Bugarska", nije uvredio Bugare nego se narugao hrvatskoj vlasti koja od njenih građana pravi "budale i socijalni slučaj".

Milanović je u subotu tokom posete Zlataru rekao da je "Hrvatska dno Evropske unije, da je lošija jedino Bugarska" te da "svakog dana molimo Boga da Bugarska ostane poslednja i da joj se ništa ne dogodi, jer bi to inače onda bila Hrvatska", nakon čega su Bugari, prema hrvatskim medijima, pozvali na razgovor ambasadora Hrvatske u Sofiji Jasnu Ognjenovac i izrazili negodovanje, prenosi portal Indeks objavu agencije Hina.

Bugarsko ministarstvo spoljnih poslova prenelo je hrvatskoj ambasadorki "duboko razočaranje izjavom predsednika Milanovića", pri čemu su naglasili "da je izjava neprihvatljiva za Bugarsku i nije u saglasnosti s odličnim bilateralnim odnosima Hrvatske i Bugarske".

Istakli su i da se nadaju da će se "hrvatska Vlada ograditi od te izjave".

"Nisam uvredio Bugare nego sam se rugao nekim elementima hrvatske vlasti koji od nas prave budale i socijalni slučaj", rekao je šef hrvatske države i dodao da je i ranije znao da kritikuje državu na temu povlačenja evropskog novca.

"Jel' bolje zvuči da je Singapur poslednji po povlačenju novca?", pitao je i dodao"možemo li reći da se Hrvatska moli da Singapur bude zadnji po povlačenju novca".

"Jel' to zvuči bolje? Ali Singapur nije evropska država. Dakle, mora neko biti poslednji. To je Bugarska, a Hrvatska je pretposlednja", rekao je Milanović i podsetio da su to "statistički podaci" i da je to rekao već deset puta do sada.

"To je sprdnja, nažalost, na račun nekih u Hrvatskoj koji od nas prave socijalni slučaj, koji nisu u stanju uzeti dovoljno evropskih sredstava pa smo mi onda predzadnji. Normalno, pogledaš ko je onda zadnji. Bugarska je zadnja, stalno je zadnja (...) Hrvatska je predzadnja", rekao je Milanović.

"I to je činjenica o kojoj sam govorio deset puta. Aleluja (...) To su činjenice o kojima se u politici mora govoriti jer su to velo relevantni podaci. Zašto je Hrvatska predzadnja. Zašto nije peta odozdo, ili peta odozgo. Zašto nije? Neko je za to valjda odgovoran", dodao je.

Na kraju je rekao da se niko ne moli da Bugarska propadne već da je njegova izjava bila verzija američkog vica o saveznoj državi Arkanzas koja "moli Boga da Misisipi, koji je najsiromašniji, bude zdrav i dobar" jer bi to inače bio Arkanzas.

"Da se to zna treba nešto i čitati u životu, a ne se baviti seljačkim skandalima", rekao je Milanović i dodao da "kada Bugarska ne bude zadnja, Plenković će biti zadnji".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA