Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo šta je Republika Srpska uradila da poveća bezbednost u školama, nakon majskih tragedija u Beogradu

M. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Policijski službenici su izvršili obilazak svih škola na području Republike Srpske

  • 0
Banja Luka, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina Foto: Shutterstock

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je danas da je nakon tragičnog događaja u osnovnoj školi u Beogradu pre godinu dana, MUP Srpske radi prevencije preduzeo niz mera da bi školska godina protekla bez bezbednosnih incidenata, a boravak dece u školi i njihov put od kuće do škole bez problema i na bezbedan način.

Karan u izjavi za Srnu rekao da je MUP sačinio Plan mera i aktivnosti za prevenciju vršnjačkog nasilja i maloletničke delinkvencije od 2023. do 2027. godine na osnovu kojeg su naloženi nadzor i kontrola rada streljačkih klubova, ersoft klubova i strelišta na teritoriji Republike Srpske.

"Na teritoriji Republike Srpske postoje 23 streljačka kluba, 15 ersoft klubova i 12 strelišta. Policijski službenici su prošle godine izvršili 21 kontrolu što je za rezultat imalo šest naloženih mera i izrečenih sankcija", naveo je Karan povodom godinu dana od tragedije u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kada je učenik sedmog razreda ubio devet đaka i čuvara škole.

Policijski službenici su, dodao je on, izvršili obilazak svih škola na području Republike Srpske, i to 582 osnovne škole (194 centralne i 388 područnih) i 87 srednjih škola.

"Izrađeni su elaborati sa pratećim bezbednosnim procenama za sve školske objekte i objekte smeštaja studenata", naveo je Karan.

On je istakao da je sagledano trenutno stanje preventivno-tehničke zaštite (ograde, video-nadzor, alarmi, automatske brave, interfoni i drugo), fizičko-tehničkog obezbeđenja, kao i bezbednosnih procedura u obrazovnim ustanovama, te mogućnosti instaliranja PD vrata, skenera prtljaga i ručnih metaldetektora. Prikupljeni su podaci za 639 školskih objekata i sačinjena analiza je uz preporuke dostavljena Ministarstvu prosvete i kulture.

"Intenziviran je nadzor i kontrola držanja i čuvanja registrovanog oružja u skladu sa odredbama Zakona o oružju i municiji Republike Srpske. Ova aktivnost ima preventivni karakter, prevashodno sa ciljem upozorenja građana i otklanjanja uočenih propusta", naveo je ministar Karan i naglasio da su intenzivirane aktivnosti školskog policajca u okviru projekta "Školski policajac", koji je kao koncept rada u MUP-u zastupljen unazad 20 godina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA