Vreme čitanja: oko 2 min.

U Kumrovcu obeležena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Kumrovcu obeležena 44. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

  • 5
Kumrovec, godišnjica smrti Josipa Broza tita Foto: Tanjug/AP

Zvukom sirene u 15.05 sati, kada je Josip Broz Tito na današnji dan preminuo u Ljubljani, polaganjem venaca i paljenjem sveća, u Kumrovcu je danas obeležena 44. godišnjica smrti nekada doživotni predsednika SFRJ.

Uz spomenik ispred Titove rodne kuće vence su položile brojne delegacije, među njima i one iz Opštine Kumrovec, Saveza društava Josip Broz Tito i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske te Krapinsko-zagorske županije predvođene županom Željkom Kolarom.

Predsednik SABA Franjo Habulin izjavio je da smatra da Zagorje i Hrvatska imaju čoveka kojim se mogu ponositi.

"Tito je bio pre svega revolucionar, čovek koji je pokrenuo narod na opštenarodni oružani ustanak protiv okupatora, ali i protiv njihovih sluga, domaćih kvislinga svih boja, u Sloveniji od bjelogardejaca, ustaša, četnika i tako dalje. I kao vojskovođa uspešno je vodio narodno - oslobodilačku borbu do konačne pobede nad antifašizmom na našim prostorima", rekao je Habulin.

Podsetio je i da je Tito bio tvorac Pokreta nesvrstanih koji je odigrao značajnu ulogu u smirivanju tenzija u vreme hladnog rata između istočnog i zapadnog bloka.

"Obezbedili su uslove popuštanja, mira i stabilnosti na svetskim prostorima. Dakle, to je bio Josip Broz i zbog toga smo danas ovde", zaključio je Habulin, prenela je Hina.

Župan Kolar izjavio je da i ovoga puta svojem Zagorcu poklanjaju minut tišine "za ono što je napravio dobro kroz svoj život i ostavio trag u istoriji".

"Pobednik u Drugom svetskom ratu, vojskovođa, '48. jasno i odlučno 'ne' Staljinu, '74. godine Ustav koji je omogućio Hrvatskoj da ima pravni temelj da proglasi samostalnu državnost, nažalost krvlju stečenu zahvaljujući našim hrvatskim braniteljima. I dosta! Za jedan život, za jednog čoveka, ogromna stvar", naveo je Kolar.

Načelnik Opštine Kumrovec, Robert Šplajt rekao je da je Opština i ovoga puta organizovala bogat program obeležavanja godišnjice Titove smrti.

"Ljudi dolaze ovde u Kumrovec da se prisete starih vremena, istorije koja je iza nas, a ne da idealizuju i da bude neku priču bivše države i vraćaju duhove iz prošlosti", kazao je Šplajt.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dacko

    4. maj 2024 | 20:10

    Tito je istorijska ličnost koja večno živi.

  • ЈАја

    4. maj 2024 | 18:27

    У праву је . ,,Хрватска" и ,,Хрвати" имају право да се поносе са њим ! Срби , ако су паметни , треба да сруше ,,кућу цвећа" и да ту направе споменик свим српским жртвама страдалим од тих поменутих ! А ако ишта има у том гробу , да то пошаљу у ,,лијепу њихову" !

  • Mira

    4. maj 2024 | 21:34

    Najkontraverznija licnost u 20 veku.Krivi su Srbi sto su dozvolili da se napravi groblje gde mu mesto nije.Hrvati su sve samo nisu oslobodioci uvek su bili na strani neprijatelja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA