Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored klasične vojske Slovenija pravi još jednu: Imaće samo jedan zadatak, ali veoma odgovoran

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada su u vojsci i ministarstvu sabirali broj pripadnika, prema rečima Glavaša, pronašli su praznine, koje žele popuniti novim snagama

  • 0
Slovenačka vojska Foto: Shutterstock

Slovenska vojska uspostavlja tzv. prostorske snage, koje su konceptualni naslednik teritorijalne obrane. Uloga stalnog sastava vojske će biti ispunjavanje obaveza prema NATO savezu, dok će prostorske snage obavljati ulogu odbrane teritorije države. One će prve reagovati u slučaju krize i održavati državu nezavisnom. Brigada prostorskih snaga će biti formirana 1. jula, a zatim će uslediti pukovi sa jurišnim odredima, piše 24ur.com.

Ministar odbrane Marjan Šarec je na marginama novinarske konferencije povodom Dana Slovenačke vojske (SV) potvrdio da se uspostavljaju tzv. prostorske snage, koje su konceptualni naslednik teritorijalne odbrane. Uloga stalnog sastava SV će biti ispunjavanje obaveza prema NATO savezu, dok će prostorske snage obavljati ulogu obrane teritorije države.

Načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš podseća da je Slovenija pre ulaska u NATO već imala teritorijalnu odbranu koja se oslanjala na vojne rezerviste. U današnjem dinamičnom bezbednosnom okruženju ponovo se pojavila potreba za odbranom sopstvene države, jer i ugovori NATO saveza predviđaju da je prvo svaka država odgovorna za sopstvenu odbranu, tek onda se aktivira Član 5 Vašingtonskog sporazuma, koji je osnova Severnoatlantskog saveza.

Kada su u vojsci i ministarstvu sabirali broj pripadnika, prema rečima Glavaša, pronašli su praznine. Te praznine žele popuniti novim snagama, koje će prve reagovati u slučaju krize i održavati državu nezavisnom. Koliko će biti tih ljudi, stvar je dogovora, dodao je.

"Potrebno je vratiti se odbrani sopstvene teritorije"

Zato će vojska od 1. jula formirati brigadu prostorskih snaga, čije će komandno osoblje biti sastavljeno od pripadnika stalnog sastava i nekoliko angažovanih rezervista.

Šarec je dodao da je još na početku svog mandata najavio povratak teritorijalnoj odbrani. Naime, promenila se realnost NATO saveza.

"U prošlosti se NATO usmeravao na ekspedicione operacije, danas je realnost takva da sve države shvataju da se treba vratiti odbrani sopstvene teritorije", rekao je.

Šarec smatra da bi SV trebalo da ima stalni sastav koji ispunjava obaveze prema NATO, kao i tzv. domaću komponentu koja će biti sposobna da brani državu. Prema rečima ministra, nekada je to bilo poznato kao opštenarodna odbrana, što žele oživeti savremenim pristupima. Kao primer dobre prakse, gde je ovaj sistem izuzetno razvijen, naveo je Švajcarsku, koja jača svoju odbranu redovnim obukama rezervnih snaga.

Pre mesec dana je ministarstvo saopštilo da je Šarec potpisao smernice za transformaciju i organizaciju SV. Između ostalog, najkasnije do 1. jula će biti uspostavljeno komandovanje brigadne ravni za prostorske snage i dva puka sa po jednim jurišnim odredom na četnom nivou. Do kraja godine ministarstvo namerava da uspostavi odgovarajući centar za obuku koji će podržati i omogućiti uspostavljanje prostorne organizacije SV. Do 1. jula 2025. godine će biti formirano još osam pukova sa najmanje jednim jurišnim odredom na četnom nivou, dodali su.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA