Vreme čitanja: oko 1 min.

Zagrebački policajac godinama pljačkao prosjake: Evo koliko im je novca uzeo i kako je kažnjen

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Policajcu je izrečena nepravosnažna presuda

  • 0
Hrvatska policija tržni centar Foto-kolaž: Shutterstock

Pune tri godine, od 2016. do 2019. policajac Prve policijske stanice Policijske uprave zagrebačke uzimao je novac prosjacima koje bi zatekao na Glavnom kolodvoru u Zagrebu, piše Index.hr.

Prilazio im je i odvodio ih do obližnjeg hotela, te im pretio privođenjem. Ali, bio je spreman da ih pusti na slobodu ako mu predaju novac koji su isprosili.

Prema nepravosnažnoj presudi koja mu je danas izrečena, jednoj prosjakinji je u pet navrata uzeo je šezdesetak kuna, odnosno ukupno 300 kuna ili 39,82 eura. Proces je trajao gotovo pet godina, pošto sud nije uspeo da pronađe prosjakinju koja je trebalo da potvrdi svoj prvi iskaz i opiše kako je policajac uzimao novac od nje.

Svedočenja prosjaka

Kada su je konačno pronašli izjavila je da se na ulici našla zbog loše financijske situacije, a policajac joj je u tih pet navrata uzeo sav novac koji je uspela da isprosi.

Drugi prosjak, kog su istražitelji identifikovali, nije ponovio svoje prvo svedočenje na sudu. Naime, kako je potvrdio veštak radilo se čoveku koji je imao problema s memorijom, te se nakon proteka nekoliko godina više nije sećao da je optužio policajca za uzimanje novca.

Zato je veće Županijskog suda u Zagrebu policajca oslobodilo za deo optužbi koji se odnosio na uzimanje oko 100 kuna tom prosjaku.

Policajac: Nisam kriv

Policajac je tokom celog procesa negirao krivicu.

"Ja sam više od 20 godina bio policajac kod Glavnog kolodvora", izjavio je.

Uveravao je sud da mu je sve smestio muškarac koji je iskorištavao prosjake na Glavnom kolodvoru.

Sudsko veće ipak mu nije poverovalo. Kažnjen je jer je izigrao poverenje koje građani imaju u policiju.

"Policajci moraju imati natprosečni stepen zakonitosti, etičnosti i pravednosti postupanja", kazala je, obrazlažući presudu sudija Mirjana Horvat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA