Vreme čitanja: oko 2 min.

Pupovac: Radimo na zaštiti interesa srpskog naroda u Hrvatskoj

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Sasvim je sigurno da postoji opasnost od skretanja udesno i ukoliko bi se to dogodilo i ukoliko bi počeli dodatno da se zaoštravaju odnosi sa Srbijom, to bi bio rizik za Hrvatsku"

  • 3
Milorad Pupovac, jasenovac Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Radimo na zaštiti interesa srpskog naroda u Hrvatskoj i nastavku politika koje su donele određen broj pozitivnih dobrih trendova u odnosu prema pravima Srba u Hrvatskoj tokom proteklog mandata, izjavio je danas predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac.

On je istakao da će to biti njihov zadatak, a da će videti kako će koalicija funkcionisati i koja je njena stvarna budućnost.

Sasvim je sigurno da postoji opasnost od skretanja udesno, rekao je Pupovac i dodao da ukoliko bi se to dogodilo i ukoliko bi počeli dodatno da se zaoštravaju odnosi sa Srbijom uz i onako ne posebno dobre odnose, odnose koji drže stvari pod kontorlom, ali u kojima nema istinske saradnje i opredeljenosti da se unaprede odnosi, to bi, kako veruje, bio rizik za Hrvatsku.

"I verujem da bi i za samog premijera Plenkovića bio rizik posebno zato što je i vlada i predsednik Republike Srbije učinio sve da predstavnici hrvatskog naroda budu prisutni u vlasti i na republičkom nivou i na pokrajinskom nivou i time zadržao to kao pokazatelj brige za prava i hrvatskog naroda i drugih manjina u Republici Srbiji, a istovremeno time pokazao spremnost da taj most koji je građan godinama u kome smo sarađivali sa predsednikom Republike Srbije i sa premijerom Hrvatske, da taj most ostane makar bez dovoljnog oslonca na hrvatskoj obali", istakao je Pupovac.

Prema njegovim rečima, HDZ i njegov predsednik, premijer Andrej Plenković. odnosno sada mandatar, su HDZ pomerili prema desnom centru i zahvatili deo glasačkog tela u samom centru.

"Da je bilo drugačije HDZ na ovim izborima ne bi dobio ovaj rezultat, a ovo je značajan rezultat jer je reč o trećem mandatu, a ako bi se zaista pomaklo udesno na način na koji to želi Domovinski pokret i koji to iskazuje svojim javnim obraćanjima i svojim programom to bi značilo sunovrat za HDZ jer to hrvatski birači ne žele ni u obrazovnim politikama ni u kulturnim politikama, a bez obzira kako to izgledalo drugačije u jednom trenutku, ni u politikama tolerancije prema pripadnicima manjina", naglasio je Pupovac.

Na pitanje šta Hrvatska može da očekuje 16. maja kada bude sazvana prva sednica Sabora, Pupovac je rekao da će biti konstituisan Sabor, izabran novi predsednik i izabrana osnovna tela koja treba da budu izabrana na konstitutivnoj sednici i da će Hrvatska dobiti novu parlamentarnu većinu koja će se sastojati od onih koji su dali potpis mandataru a moguće da će u hodu tu biti i neki drugi.

"Što se tiče SDSS-a, SDSS, kao što znamo nije deo te većine i zadržaće svoju novu poziciju u parlamentu u skladu sa tom činjenicom", istakao je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pupovac: Okupili smo se kako ne bismo zaboravili zločine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mira

    11. maj 2024 | 08:17

    Nije tačno, i nemojte molim vas sa zamenom teza, radite za platu koju vam placa Srbija znaci ne radite za ljubav nego za novac tako da manje o patriotizmu i ljubavi a malo više radno sa sve zasukanim rukavima. Vidim ja svi vi ne date Kosovo, prava srbima u hrvatskoj a već desetak godina od lada ste seli u fotelje narodu odose kola nizbrdo. Tako da vas lepo sve molim da nas manje posipate ljubavlju a više delima za kose ste plaćeni da radite a ne da nas a dajte sa komsilukom i druge da krivite za svoje neznanje.

  • Nikola

    11. maj 2024 | 14:42

    Posle odlaska na PROSLAVU oluje (da proslavu kako su to ustase nazvale) ovaj covek je izgubio svaki legitimitet da prica o zastiti Srba u ustaskoj drzavi hrvatskoj.

  • Milan

    11. maj 2024 | 13:53

    Pupo ti si prolup'o 😄

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA