Vreme čitanja: oko 2 min.

Joanikije: Crna Gora ne treba da glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Joanikije: Crna Gora ne treba da glasa za rezoluciju o genocidu u Srebrenici

  • 0
Obraćanje mitropolita Joanikija Foto: Nikola Tomić

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da Crna Gora, da bi uvek bila otvorena za istinu, da bi sačuvala svoje dostojanstvo i unutrašnju stabilnost, kao i da bi doprinela izmirenju i regionalnoj stabilnosti, ne treba da glasa za rezoluciju u Generalnoj skupštini UN o genocidu u Srebrenici.

"Dosledno poštujući srebreničke žrtve neupitnog zločina, ali isto tako razlikujući zločin od genocida, treba da glasa protiv“, rekao je mitropolit izjavi za portal IN4S.

On je naveo da je ratni zločin nad Bošnjacima koji se dogodio u Srebrenici 1995. godine za svaku osudu.

Kako dodaje, nesporna je činjenica da je u Srebrenici izvršen zločin, ali priča o genocidu u Srebrenici je neodrživa i opasna. Pogrešno je i veoma opasno izjednačavati Srebrenicu i Jasenovac.

Priča o srebreničkom genocidu nije naučno utemeljena, ali je itekako politički motivisana. Krajnje je sumnjivo da li se pokreće iz poštovanja prema žrtvama ili iz nekih drugih razloga, navodi se u izjavi mitropolita.

Oni, kojima je istinski stalo do poštovanja žrtava, znaju da je žrtvama bilo kojeg i bilo čijeg zločina istina potrebnija od politike. Lobiranje, sponzorisanje i propagiranje priče o genocidu u Srebrenici, ne može nadoknaditi nedostatke dokaza za održivost te priče, kaže mitropolit.

Zbog tih nedostataka podnosi se nacrt rezolucije o genocidu i ide na glasanje i preglasavanje. Može se dogoditi kada se bude glasalo za ili protiv rezolucije o genocidu da pod pritiskom sponzora, lobista i propagandista istina bude preglasana u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija, navodi on i dodaje da to neće to biti prvi put u istoriji da istina bude preglasana, ali je jako opasno ako se to dogodi u Ujedinjenim Nacijama.

Po ovom pitanju blagovremeno se čuo glas razuma od nekoliko svetski priznatih autoriteta za ratne zločine i genocid, podsetio je on.

Efraim Zurof, direktor centra Simon Vizental, čuveni Juda Bauer i drugi jasno kvalifikuju da je u Srebrenici počinjen ratni zločin, ali ne i genocid. Zurof posebno ističe da bi označavanje Srebrenice genocidom obesmislilo taj pojam, što bi bilo opasno za dalju sudbinu čovečanstva.

"Zašto je pokrenuta tolika svetska mašinerija političke, finansijske i medijske moći da se izglasa pomenuta rezolucija u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija? Radi istine o zločinu i radi pijeteta prema žrtvama? Ne, nego da se puna istina iskrivi i zatrpa, a da se poštovanje žrtava potisne u drugi plan, za račun politike. Cilj je, između ostalog da se genocid pripiše srpskom narodu koji je više puta u poslednjih stotinu godina bio žrtva genocida. Onda je jasno zašto se u ovoj priči pojavljuje Nemačka", zaključuje se u saopštenju mitropolita Joanikija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA