Vreme čitanja: oko 2 min.

Knežević: Nakon usvajanja rezolucije BiH može podneti tužbu protiv Srbije i CG

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crnogorski premijer Milojko Spajić potvrdio je u četvrtak da će Crna Gora glasati za rezoluciju o Srebrenici u UN, kao i "za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Jugoslavije"

  • 3
Milan Knežević Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Lider Demokratske narodne partije Crne Gore (DNP) Milan Knežević poručio je danas da zvanična Podgorica ne sme da glasa za rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ne samo zbog Republike Srpske, Srbije i srpskog naroda, već prvenstveno zbog same sebe i upozorio da bi nakon njenog usvajanja Bosna i Hercegovina mogla da podnese tužbu protiv Srbije, ali i Crne Gore.

"Istog trenutka kad pritisnemo `yes` potvrdili smo se za genocidan narod", naveo je Knežević u saopštenju.

On je naglasio da se predložena rezolucija o Srebrenici poziva na Rezoluciju 819 Saveta bezbednosti koja je usvojena 16. aprila 1993. godine, a u kojoj se, kako navodi, Savet bezbednosti poziva na Međunarodni sud pravde u Nagoji i privremenu meru da vlada Savezne Republike Jugoslavije, koju su činile Srbija i Crna Gora, treba odmah da preduzme sve mere koje su u njenoj moći da spreči vršenje zločina genocida.

"Znači, notorna je neistina da se ova najavljena rezolucija ne odnosi na države i narode. Naprotiv, baš se odnosi na Srbiju i Crnu Goru. A to dalje znači, nakon izglasavanja ove rezolucije, BiH može da podnese tužbu protiv Srbije i Crne Gore u bilo kom momentu, od trenutka izglasavanja do Sudnjeg dana. A to dalje znači da Crna Gora postaje država genocidne prošlosti i još je za to glasala, kao da glasa na Evroviziji", naveo je Knežević.

Istakao je da ne postoji termin individualnog genocida i dodao da se u rezoluciji ne pominje nijedan general niti vojnik imenom i prezimenom, jer bi u tom slučaju to bio zločin pojedinca, prenosi RTCG.

Smatra da u rezoluciji nema individualizacije krivice zato što je namera da se zločin u Srebrenici predstavi kao genocid.

Knežević je ocenio da amandmani Vlade Crne Gore na rezoluciju liče na "poslednju želju osuđenika na mučenje i smrt, u kojoj moli da mu prvo otkinu glavu, a tek onda ruke, umesto kako su planirali da prvo otkinu ruke, a onda glavu".

Crnogorski premijer Milojko Spajić potvrdio je u četvrtak da će Crna Gora glasati za rezoluciju o Srebrenici u UN, kao i "za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Jugoslavije".

Vlada Crne Gore u subotu uveče je usvojila informaciju o amandmanima Crne Gore na tu rezoluciju u kojima se navodi da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može targetirati narod ili države.

Amandmanima se, kako su rekli iz Vlade, sprečava svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ, ali i namera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    13. maj 2024 | 01:50

    Геноцид се није ни десио у Сребреници, већ ратни злочин. СР Југославија није била страна у том сукобу. УН су биле у обавези да у свом мандату гарантују на територији БиХ мир и безбедност. Тачно се зна када су УН распоредиле своје снаге. Зна се ко је био високи представник , ко су били заповедници. Сва три народа су такође имала своје војске. То није била војска СР Југославије. Зна се када је расформирана ЈНА. Они који су пожурили да признањем БиХ као независне земље онемогућили су ДР Југославију да учествује у било каквој превенцији сукоба или злочина. Преко Дрине је била друга држава. Као што је и сада. Да је Милошевић послао тамо војску, то би можда спречило страдање пре свега српског становништва, али са стране међународног права, сви би то упоредили са Хитлеровим упадом у Судет. Зар не? Па како је неко мислио да се под окриљем УН у другој држави на чијој територији и данас активно раде исламистички кампови за обуку превенира ескалација сукоба, а да то не изазове осуду тог истог СБ УН и међународне заједнице. Па текући сукоби у свету јасно показују да бирократија не утиче на токове ратова и спречавање хуманитарних катастрофа. Руше се и међународно право и међународни споразуми и уставни поредак држава.. А иза свега увек је мотив новац. Или ресурси. И то су бошњачки политичари у Сарајеву више пута и потврдили Да не раде ништа, већ да и даље тргују лешевима, као што то раде тридесет година. Намерно не кажем мртвима, јер они жртве третирају као лешеве. Као политичку робу.

  • Мане

    14. maj 2024 | 13:38

    Ма могу нас повући за ону ствар...... Резолуција не обавезује ни на шта. То су њихове пусте жеље али у сваком случају показаће да је њихова политика непријатељска и болесно мрзитељска према Српском народу. Ако до сад није било јасно сад ће бити,а тим показују да су они проузроковали ратове деведесети.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA