Vreme čitanja: oko 1 min.

U Glini danas parastos za više od 2.000 Srba, žrtava ustaškog režima

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Masovna ubistva Srba u Glini počela su u maju 1941. godine, a jedan od najsvirepijih zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj bio je pokolj nekoliko stotina Srba u glinskoj pravoslavnoj crkvi u avgustu iste godine

  • 0
busije, komemoracija, glina Printskrin: Telegraf TV

Na pravoslavnom groblju u Glini danas će biti služen pomen za više od 2.000 Srba koje su ustaše zverski pobile od maja do avgusta 1941. godine.

Pomen će biti služen na groblju na kojem je, zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srpske, 2021. godine obnovljena spomen-kosturnica.

Inicijativu za obnovu spomen-kosturnice pokrenulo je Veće srpske manjine grada Gline i potomaka žrtava, rekao je Srni predsednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji i potomak žrtava Milorad Arlov, koji će prisustvovati parastosu.

Masovna ubistva Srba u Glini počela su u maju 1941. godine, a jedan od najsvirepijih zločina u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj bio je pokolj nekoliko stotina Srba u glinskoj pravoslavnoj crkvi u avgustu iste godine.

U pokolju je stradalo 1.200 nevinih žrtava, a u spomen-kosturnici sahranjeno je 2.000 žrtava eshumiranih u Prekopi 1951. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA