Vreme čitanja: oko 2 min.

Advokat Simonović brutalno isprebijan u sudu u Beranama: "Teško je povređen"

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nakon okončane rasprave su ga lica, suprotne strane u postupku, fizički napale i nanele mu teške telesne povrede, saopštio je predsednik Advokatske komore, advokat Danilo Mićović

  • 0
Policija Foto: Mateja Beljan

Advokat Aleksandar Simonović iz Berana, napadnut je danas u prostorijama beranskog Osnovnog suda, a prema navodima Advokatske komore, napad na Simonovića bio je brutalna i on je zadobio teške povrede.

Kako navode, napad se dogodio oko 11 sati u hodniku Osnovnog suda u Beranama.

"Nakon okončane rasprave su ga lica, suprotne strane u postupku, fizički napale i nanele mu teške telesne povrede", saopštio je predsednik komore, advokat Danilo Mićović.

"Ovim putem najoštrije osuđujemo postupanje pomenutih lica. Cenimo da je takvo ponašanje, u svakom slučaju, prema advokatu, koji pruža pravnu pomoć jednoj od strana u postupku, pri tom postupajući isključivo profesionalno, u cilju zaštite interesa svoga klijenta, a bilo to prihvatljivo suprotnoj strani ili ne, naročito kod činjenice da u procesnom smislu Sud vodi računa o procesnoj disciplini stranaka, te da bi eventualno neprimereno postupanje bilo koga od učesnika u postupku bilo sankcionisano od strane Suda, pa je sudnica jedino mesto za primerenu reakciju procesne prirode", dodaje Mićović.

Stoga je, kaže, napad na Simonovića - napad na advokatsku profesiju, na njenu nezavisnost i samostalnost, slobodnu misao i profesionalnost.

"Pa kod prednjeg, a ceneći činjenicu da advokatura predstavlja jedan od stubova pravosuđa, smatramo da je izvršeno krivično delo, posebno teško, uzimajući u obzir okolnosti i mesto gde je izvršeno, te da se radi o advokatu koji je napadanut isključivo i jedino što je učešćem u postupku štitio interese svoga klijenta, odnosno profesionalno obavljao delatnost kojom se bavi", rekao je predsednik Advokatske komore.

Apelovao je da nadležni državni organi preduzmu sve mere i radnje, radi privođenja pravdi aktera napada na advokata Simonovića, čime bi se "apsolutno ostvario i smisao specijalne prevencije, kao i smisao generalne prevencije", kako ubuduće u konkretnom slučaju i u svim drugim slučajevima ne bi dolazilo do ovako nemilih događaja, "ovo posebno na činjenicu da se ovakvi događaji ponavljaju, a što je sve još jedna potvrda pritisaka kojima su advokati gotovo svakodnevno izloženi od strane nasilnih pojedinaca."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA