Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministarstvo spoljnih poslova CG dostavio predlagaču sugestije na amandmane na rezoluciju o Srebrenici

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naglašeno je da, kao što je više puta ponovljeno, Crna Gora u potpunosti poštuje presude međunarodnih sudskih instanci

  • 0
Crna Gora, Montenegro zastava Foto: Shutterstock/Kichigin

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova, kojim rukovodi ministar Filip Ivanović, uputilo je sugestije na predloženi tekst amandmana na rezoluciju o Srebrenici, koje imaju za cilj da doprinesu otklanjanju pogrešnih interpretacija, naročito imajući u vidu diskusiju povodom predloga rezolucije u sedištu Ujedinjenih nacija, kao i u regionu i Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, naglašeno je da kao što je više puta ponovljeno, Crna Gora u potpunosti poštuje presude međunarodnih sudskih instanci, ranije usvojene deklaracije i rezolucije, uključujući i "Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore 2021. godine".

Napominju da se upravo iz tog razloga, a kao država privržena negovanju kulture sećanja, koju karakteriše multiverski i multinacionalni sklad, te zemlja prepoznata kao faktor stabilnosti u regionu, posvećena izgradnji najboljih mogućih odnosa sa svim svojim susedima, Crna Gora je ovoj temi pristupila sa posebnim senzibilitetom, sa ciljem da svoj doprinos da kroz prijateljski i pomiriteljski stav, a ne kroz dnevno-političke interpretacije.

“Dakle, predlog dopune predloga teksta rezolucije, kroz dve amandmanske formulacije kojima bi se nedvosmisleno istaklo da je krivica za zločin genocida individualna i da ne može biti pripisana nijednom narodu, etničkoj ili verskoj grupi, uz ukazivanje na neophodnost očuvanja odredaba Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, bila je predmet komunikacije sa predlagačima rezolucije uobičajenim diplomatskim putem i ima za cilj da se pokušaju otkloniti sve sumnje u mogućnosti njene eventualne zloupotrebe, te da spreče nerazumevanje i dalju politizaciju ovog i drugih sličnih pitanja", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Sugestije koje smo podelili sa predlagačima i partnerima unutar UN odraz su dobrih namera u skladu sa pozicijom koju Crna Gora gradi u regionu, a ne bilo kakvih ili bilo čijih političkih interesa. Sve dalje informacije o ovom pitanju Ministarstvo će pružiti blagovremeno i u skladu sa dinamikom aktivnosti u UN-u”, preneo je portal RTCG.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA