Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi detalji užasa u Zaprešiću, beba je ostavljena u kanti za smeće: "Mogla je biti stara najviše dva sata"

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muško novorođenče koje je u ponedeljak uveče pronađeno u Zaprešiću je van životne opasnosti

  • 0
Beba, ilustracija Foto: Shutterstock

Jedno novorođenče je u ponedeljak uveče u kritičnom stanju prevezeno u bolnicu u Zagrebu nakon što je pronađeno umotano u ćebe u kanti za smeće na području Zaprešića.

Kako je za Dnevnik.hr potvrdila zagrebačka policija, dojavu građana dobili su u 23:10 časova. Detetu je pružena lekarska pomoć, odvezeno je u Klinički bolnički centar Sveti Duh i nije u životnoj opasnosti.

Iz PU zagrebačke poručili su da utvrđuju sve okolnosti i da se sprovodi kriminalističko istraživanje.

Iz KB-a Sveti Duh potvrdili su za Dnevnik.hr da je dečak dobro i stabilno.

"Dete smo primili oko ponoći bez ikakvih znakova povreda, ali u stanju hipotermije. U dobrom je fizičkom stanju, s urednim vitalnim funkcijama i bez znakova spoljnih povreda. Rođen je u 38. nedelji trudnoće, dve nedelje pre termina", poručili su iz bolnice.

Neki mediji pišu da je na mestu na kojem je pronađena beba bilo i 15-godišnje dete koje je od prolaznika tražilo pomoć. Na pitanje Dnevnika o drugom detetu policija je rekla da te informacije nisu tačne.

Šef Odeljenja neonatologije Kliničke bolnice Sveti Duh Rebeka Ribičić u utorak je medijima potvrdila da je novorođenče, koje je noćas primljeno u tu bolnicu nakon što je pronađeno napušteno u Zaprešiću, dobrog zdravstvenog stanja i trenutno se nalazi u jedinici intenzivnog lečenja.

"Novorođenče je iz Zaprešića prebačeno na Sveti Duh vozilom Hitne pomoći, a reč je o dečaku koji je oko ponoći primljen na odeljenje neonatologije, u hipotermiji, deprimiranih vitalnih funkcija, nakon čega ga je dežurni tim zbrinuo po svim pravilima struke", rekla je Ribičić.

Kod deteta je brzo zabeležen povoljan klinički odgovor te je ono stabilno i van bilo kakve životne opasnosti.

"Dete plače, ružičasto je, dobre je motorike, počeli smo da ga hranimo, živahan je, urednog ultrazvuka mozga, zasad smo s njim jako zadovoljni", dodala je.

Dečak je u jedinici intenzivnog lečenje zbog potrebe opservacije.

"Radi se o dečaku porođajne mase 2.230 grama, a koliko je staro, teško je proceniti. Gestacijski je star otprilike 38 nedelja, a u trenutku pronalaženja mogao je biti star vrlo malo, možda sat vremena, maksimalno dva, sudeći po kliničkom stanju kad je dovezen u bolnicu", rekla je šef neonatologije.

Na dečaku nisu pronađeni znaci spoljnih povreda, a krv koja je bila na detetu je majčina krv od porođaja. S dečakom se postupa kao i sa svakim drugim novorođenčetom, uz pojačane mere opreza jer se ipak radi o specifičnim uslovima početka života.

"Zbog specifičnosti slučaja uključene su stručne službe bolnice i centar za socijalnu brigu, tako da će do konačne odluke kuda i kako s detetom ono ostati kod nas na odeljenju", navela je Ribičić.

Obavljen je uviđaj i sad sledi kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih okolnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA