Vreme čitanja: oko 1 min.

Stevo Pendarovski odbio penziju: Bivši predsednik ipak zadržao druge privilegije

I. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pendarovski, prema Zakonu o pravima predsednika i njegove porodice, ima pravo na penziju u visini plate koju prima šef države

  • 0
Stevo Pendarovski Foto: Tanjug/AP

Bivši predsednik severne Makedonije Stevo Pendarovski odrekao se prava na korišćenje državne penzije i odlučio da se vrati akademskoj karijeri, ali je prihvatio deo predsedničkih privilegija.

"Pendarovski neće koristiti državnu penziju na koju po zakonu ima pravo, jer se već vratio akademskoj karijeri kao profesor na Američkom univerzitetskom koledžu u Skoplju", potvrdio je za agenciju MIA njegov tim.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova nastaviće da obezbeđuju bivšeg predsednika u skladu sa bezbednosnim procenama.

Pendarovski će takođe koristiti kancelariju sa troje zaposlenih iz njegovog bivšeg kabineta.

"Što se tiče administrativne i logističke podrške koja mu je potrebna za sastanke sa bivšim i sadašnjim državnicima i za učešće na međunarodnim konferencijama, predsednik Pendarovski je zatražio od državnih institucija da povremeno koriste kancelariju, ali, pošto takva praksa i pravni osnov ne postoji, Pendarovski će koristiti pravo na kancelariju, u kojoj će biti zaposlena tri službenika", navodi se u saopštenju MUP-a.

Pendarovski, prema Zakonu o pravima predsednika i njegove porodice, ima pravo na penziju u visini plate koju prima šef države, na kancelarijski prostor sa do tri stručna saradnika, lično obezbeđenje, tj. kao i pravo korišćenja službenog vozila i vozača u skladu sa propisima koje donosi ministar unutrašnjih poslova.

Prava koja proizilaze iz najviše državne funkcije koriste bivši predsednici Branko Crvenkovski i Đorđe Ivanov.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA