Vreme čitanja: oko 2 min.

Stižu oštre osude zbog najave ukidanja nedeljnika Novosti

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

SEEMO oštro osudio najavu Domovinskog pokreta o ukidanju HR nedeljnika Novosti

  • 0
Ivan Penava, Vukovar Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Printskrin: Dnevnik.hr

Nakon Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Evropske federacija novinara (EFJ), Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) takođe je oštro osudila najavu Domovinskog pokreta da će nova hrvatska vlada ukinuti finansiranje hrvatskog nedeljnika Novosti, koji izdaje Srpsko narodno veće (SNV), uz poruku da je reč o vitalnom glasilu koje predstavlja srpsku manjinu, ali i liberalni glas.

Ovakvim postupcima flagrantno se krše načela slobode medija i prava manjina. Pokušaj ućutkivanja kritičkih glasova uvreda su za temeljne vrednosti slobodnog i demokratskog društva", upozoreno je iz ove organizacije.

Podseća se da je 8. maja ove godine lider krajnje desne političke stranke u Hrvatskoj i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio da će njegova stranka podržati novu vladinu koaliciju predvođenu konzervativnim premijerom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrejem Plenkovićem samo ako prestane da finansira nedeljnik Novosti.

U saopštenju SEEMO se ističe da Novosti, koje izdaje Srpsko narodno veće (SNV), predstavljaju srpsku manjinu u Hrvatskoj, a finansira ih Savet za nacionalne manjine u okviru Programa kulturne autonomije manjina.

"Kritikovao je (Penava) urednički stav Novosti, optužujući ih za navodni udar na temelje države i korištenje zaštite manjina za političke ciljeve. Taj je potez izazvao zabrinutost novinarskih udruženja, a osudilo ga je i Hrvatsko novinarsko društvo", stoji u saopštenju SEEMO.

Iz ove organizacije su oštro osudili ovu inicijativu jedne političke stranke u Hrvatskoj.

"Novosti su vitalno glasilo koje predstavlja srpsku manjinu, ali i liberalni glas. Ovakvim postupcima flagrantno se krše načela slobode medija i prava manjina. Pokušaj ućutkivanja kritičkih glasova uvreda su za temeljne vrednosti slobodnog i demokratskog društva", navode iz ove organizacije.

SEEMO je regionalna nevladina, neprofitna mreža urednika, medijskih rukovodilaca i vodećih novinara u jugoistočnoj, južnoj, istočnoj i srednjoj Evropi. Članice SEEMO-a su u Albaniji, Jermeniji, Azerbajdžanu, Belorusiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Kipru, Češkoj Republici, Estoniji, Gruziji, Grčkoj, Mađarskoj, Kazahstanu, Kosovu*, Kirgistanu, Letoniji, Litvaniji, Malti, Moldaviji (s teritorijom Pridnjestrovlja), Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Turskoj, Ukrajini i Uzbekistanu. Austrija, Italija, Vatikan i San Marino imaju poseban status u SEEMO-u. SEEMO ima više od 3.000 pojedinačnih članova i pojedine medije, preneo je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA