Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori

A. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatska je odmah, po početku inicijative u crnogorskom parlamentu, crnogorskim vlastima iznela svoje neslaganje, s napomenom da će pratiti stanje te zvanično reagovati

  • 30
Hrvatska zastava Foto: Pixabay.com

Hrvatska je danas uručila protestnu notu Crnoj Gori na predlog predsednika parlamenta Andrije Mandića da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti rezoluciju o Jasenovcu, kao svojevrsnu reakciju na rezoluciji o Srebrenici upućenoj UN-ovoj Gerenalnoj skupštini.

"Nota apostrofira neprimerenost manipulacijom žrtava Jasenovca u političke svrhe, instrumentalizovanost Hrvatske za tamošnju unutrašnju politiku i poziva Crnu Goru da se suzdrži od bilo čega što može ugroziti njihov put prema EU", piše Večernji list.

Hrvatska je odmah, po početku inicijative u crnogorskom parlamentu, crnogorskim vlastima iznela svoje neslaganje, s napomenom da će pratiti stanje i zvanično reagovati. To se dogodilo danas, kad je u hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova pozvan otpravnik poslova Crne Gore te mu je uručena nota.

U noti se izražava "zabrinutost činjenicom da se spomen na žrtve Jasenovca politizuje i zloupotrebljava za unutrašnja politička nadmetanja u Crnoj Gori te stavlja u kontekst rasprava o Rezoluciji Generalne skupštine UN-a o komemoraciji genocida u Srebrenici, s kojom nije ni u kakvoj političko-istorijskoj vezi, i to na način koji ne doprinosi iskrenom izražavanju pijeteta prema žrtvama, osudi zločina i razvijanju kulture sećanja".

"Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osuđuje pokušaje da na bilo koji način Hrvatska bude instrumentalizovana u unutrašnje političke svrhe i ističe svoje očekivanje da Crna Gora i njene institucije da odustanu od poteza koji bi se na negativan način mogli odraziti na budućnost bilateralnih odnosa kao i na evropski put Crne Gore", kaže se, između ostalog u noti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    15. maj 2024 | 13:38

    Još samo Nemačka da se javi...od ujedinjenja Nemačke digli se svi Hitlerovi saveznici koji žrtve pretvaraju u zločince, a najveći zločinci postaju žrtve...

  • Lovac

    15. maj 2024 | 13:35

    Rekao bih da ih žulja prošlost,a posebno Jasenovac!?

  • Zorica

    15. maj 2024 | 13:15

    Koji licemeri u Jasenuvcu nije genocid a u Srbrenici jeste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA