Vreme čitanja: oko 1 min.

Hrvatski sabor počeo burno: Nakon pauze Andrej Plenković izneo program rada vlade

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Raspravu je obeležilo prepucavanje i međusobne optužbe poslanika vlasti i opozicije, zbog formiranja postizborne koalicije HDZ i Domovinskog pokreta, a vrhunac je bio kada je Mostov poslanik Miro Bulj dobio tri opomene, zbog kojih je morao da napusti salu, jer nema pravo da prisustvuje današnjem zasedanju

  • 1
Andrej Plenković Foto: Tanjug/AP

Nakon burnog početka hrvatskog sabora i pauze, sednica je nastavljena izlaganjem programa buduće vlade mandatara Andreja Plenkovića.

Raspravu je obeležilo prepucavanje i međusobne optužbe poslanika vlasti i opozicije, zbog formiranja postizborne koalicije HDZ i Domovinskog pokreta, a vrhunac je bio kada je Mostov poslanik Miro Bulj dobio tri opomene, zbog kojih je morao da napusti salu, jer nema pravo da prisustvuje današnjem zasedanju.

Bulj je opomenu dobio nakon što je pustio audio snimak poslanika Domovinskog pokreta Stipe Mlinarića Ćipe s drušvenih mreža na kojoj je on u izbornoj kampanji tvrdio da DP neće u postizbornu koaliciju ni sa SDP ni HDZ.

Lider Domovinskog pokreta Ivan Penava, koji je juče izabran za potpredsednika sabora, konstatacijom da će "danas, ako bog da, bit će formirana vlada".

"Već danas vidimo kako sikću s raznim kvalifikacijama", rekao je, između ostalog, Penava, čiji pokret je bio izričito protiv ostanku Samostalne demokratske srpske stranke u novoj vladi.

Poslanica Samostalne demokratske srpske stranke Anja Šimpraga je rekla da su predstavnici te stranke "za neke nepoželjni, za neke nepotrebni", a da je njoj lično čast što u hrvatskom parlamentu predstavlja srpsku zajednicu.

Šimpraga je kritikovala način na koji su tretirane manjine, posebno srpska, tokom pregovora o sastavljanja nove vlade.

"Nadam se da smo pristupom i radom dali podršku našim građanima koji i danas žive u uslovima koji nisu primereni životu u modernoj državi. Ni u lepim ni u ružnim trenucima nikad nisam zaboravila ko sam, koga predstavljam i za kakvu se Hrvatsku vredi boriti. Za neke nepoželjni, za neke nepotrebni, a za mene je čast predstavljati srpsku zajednicu i biti članica SDS S-a. I dalje će se čuti naš glas", rekla je Šimpraga.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorica

    17. maj 2024 | 18:21

    Hrvati se boje samu sebe. Oni ne dozvoljavaji da Srbi imaju bilo kakvi pravo a u Srbiji traze sve. To je obicna banda koja je u EU. Evropa je propala sa njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA