Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvati smislili najbolje oružje protiv komaraca: Više nema najezda, a ideja može biti uspešna i u Srbiji

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kneževi Vinogradi nalaze se neposredno uz Kopački rit pa ovo doba godine zbog komaraca meštanima ume da bude neizdrživo

  • 0
Tornado, komarci Foto - Ilustracija, Tanjug/AP

U baranjskim Kneževim Vinogradima u borbu s komarcima krenuli su i dronovima, tako da za sada u Slavoniji i Baranji nema najezde komaraca kakve je bilo proteklih godina. Jedan od razloga zbog kojih ih nema je i sušna godina i niski vodostaja Drave i Dunava, ali i zbog do sada najveće mobilizacije snaga i sredstava za rat protiv njih.

Kneževi Vinogradi nalaze se neposredno uz Kopački rit pa ovo doba godine zbog komaraca meštanima ume da bude neizdrživo.

"Da, još pogotovo posle kiša to bude haos", kaže Budimir.

"Moramo biti unutra, ulaze u usta, u oči, u uši, svašta. Nešto grozno", opisuje Kata.

Tehnologija u akciji

Kneževi Vinogradi poznati su i kao mesto u kojem je prošle godine merenje pokazalo da je komaraca nakon plaćenog tretiranja – još više, prenosi Index.

"Stoga smo se evo ove godine, konsultujući struku, odlučili na neka inovativna rešenja i prvi put smo uključili tehnologiju, dronove, i evo prvi rezultati pokazuju da smo na dobrom putu", kaže Vedran Kramarić, načelnik Opštine Kneževi Vinogradi.

Analiza nakon sprovedenog tretmana dronovima koji je koštao 2000 evra pokazala je stopostotnu učinkovitost jer komaraca nema.

"Nema, stvarno nema, ja ih još nisam primetila", kaže Ilonka.

"Nema ih, ne znam jesu li tretirali ili nisu, ali nema ih, to je važno", zaključuje Kata.

I Osijek i okolne opštine idu sa dronovima

Dronove protiv komaraca koristiće i u Osijeku i okolnim opštinama koji su za borbu s njima ove godine osigurali 1.900.000 evra.

"Značajno ćemo koristiti dronove prilikom larvicidnog tretiranja - to je recimo i najveća razlika u odnosu na prošlu godinu - što bi trebalo povećati učinkovitost posebno kad govorimo o teško dostupnim, nepristupačnim terenima", kaže Dragan Vulin, zamenik gradonačelnika Osijeka.

U Osječko-baranjskoj županiji uskoro bi trebalo da zaživi i Centar za kontrolu komaraca s najsavremenijim metodama borbe protiv njih.

"Planiramo u tom centru da proizvodimo sterilne komarce za ovaj deo Evrope i kako su nam stručnjaci rekli evo konkretno na našem području koje je do sada bilo problematično što se tiče komaraca u narednih nekoliko godina mogli bi u velikoj meri da reši problem komaraca", kaže Mato Lukić, zamenik župana koji obavlja dužnost župana OBŽ.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA