Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvat osuđen na osam godina zatvora zbog silovanja Srpkinje i premlaćivanja zatvorenika

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Presudom, koja nije pravosnažna, Pavić je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

  • 0
Deda unuka suđenje Foto: Pixabay, Shutterstock

Hrvatski državljanin Ante Pavić (51) iz Slavonskog Broda osuđen je u Okružnom sudu u Doboju na osam godina zatvora zbog ratnog zločina, odnosno silovanja, protivzakonitog zatvaranja i premlaćivanja srpskih civila 1992. godine u Brodu.

Presudom, koja nije pravosnažna, Pavić je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. U presudi se navodi da je optuženi zločine počinio kao pripadnik vojne policije Hrvatskog veća odbrane (HVO) od aprila do septembra 1992. godine u logoru koji se nalazio na stadionu FK "Polet" i staroj zgradi policije u Brodu u kojima su bili zatvoreni civili srpske nacionalnosti, koji nisu bili vojno organizovani, prenosi ATV.

"Nakon što je žrtva uhapšena i privedena u logor na stadionu optuženi je u više navrata tražio da je izvedu iz prostorije u kojoj je bila smeštena i da je odvedu u prostoriju koja se nalazila u potkrovlju objekta gde ju je optuženi više puta silovao nanoseći joj veliku patnju i bol", navodi se u presudi.

Dodaje se da je Pavić u aprilu i maju 1992. godine narušavao telesni integritet J. S. koji je bio zarobljen, tako što ga je u staroj zgradi policije sam i zajedno sa drugim, nepoznatim pripadnicima HVO-a, u više navrata tukao šakama i pendrekom po telu.

"Kada je bio pravoslavni Vaskrs 1992. godine prišao je žrtvi i pitao ga: "Koji je danas dan?". Kada mu je odgovorio da je pravoslavni vaskrs, zadao mu je udarac šakom u lice", navodi se u presudi.

Pavić je osuđen i zbog toga što je 19. juna 1992. godine zajedno sa drugim pripadnicima HVO, bez naloga, protivpravno uhapsio S.K koju je potom odveo u zgradu vojne policije u Brodu, gde je zadržana nekoliko sati.

Nakon presude Anti Paviću je produžena mera pritvora u kome se nalazio od 24. oktobra prošle godine, a vreme provedeno iza rešetaka mu je uračunato u izrečenu kaznu.

Pavić je dužan i da plati troškove postupka u iznosu od 5.026 maraka, dok su žrtve sa imovinsko pravnih zahtevom upućene na parnicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA