Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbi u Crnoj Gori ustali protiv izdaje: Na stotine građana poslalo jasnu poruku - mi nismo genocidan narod!

T. U.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko Crna Gora sutra izglasa Rezoluciju o Srebrenica građani su najavili još masovnije protest

  • 1
Srbi u Crnoj Gori ustali protiv izdaje protest Podgorica Srebrenica Genocid UN Foto: RINA

Sitno se odbrojava do glasanja na Generalnoj skupštini UN o rezoluciji kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Oči su uprte u crnogorskog premijera, Milojka Spajića, jer je ova susedna zemlja najavila podršku ovom glasanju.

U suret ovom i te kako važnoj večeri, u Podgorici je održan protest ispred zgrade Vlade Crne Gore kom su se pridružile organizacije koje okupljaju Srbe i Crnogorce kako iz ove države, tako i one iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i sa Kosova i Metohije. Ispred Vlade okupilo se nekoliko stotina ljudi.

Svi učesnici su složni da se ne sme dozvoliti lepljenje etikete genocidnog naroda Srbima, jer bi time ta etiketa bila nalepljena i Crnoj Gori kao tradicionalno srpskoj zemlji. Kako je najavio, članovi i simpatizeri njegove stranke dolaze organizovano na skup koji se održava u Podgorici.

Srbi u Crnoj Gori ustali protiv izdaje protest Podgorica Srebrenica Genocid UN Foto: RINA

- Čojstvo i junaštvo već odavno postoje samo u primjerima naših predaka. Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koju namjerava u ime građana da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podrži Vlada Crne Gore predstavlja konačno posrtanje najčudesnijeg i najupornijeg dijela srpskog naroda koji je vjekovima znao kako da na pravi način odgovori najtežim izazovima”, rekao je za RINU Momčilo Vuksanović predsednik Srpskog nacionalnog saveta.

On dodaje da podrška Rezoluciji o genocidu u Srebrenici je prevršila svaku meru licemerja i poniznosti Vlade i državnih institucija Crne Gore.

- Ogroman pritisak neprijatelja srpskog naroda sručio se na državne institucije Crne Gore. U kojima su, nažalost, zavladali njihovi školarci instalirani kroz razne projekte bespovratnih pomoći i nerazumljivih zaduživanja. Tako vlast u Crnoj Gori već decenijama ne donosi najvažnije odluke u skladu sa većinskom voljom građana što je njena i ustavna obaveza, već po blagoslovu zapadnih centara moći. Promovisanje novih nacionalnih simbola, preimenovanje srpskog jezika, eliminacija ćiriličnog pisma, učlanjenje u NATO savez, priznanje lažne države Kosovo, uvođenje sankcija Rusiji, namera prihvatanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, gde se srpski narod želi prikazati genocidnim i drugi, primeri su koji pokazuju da vlast u Crnoj Gori nije vlast svojih građana nego stranih interesa, kazao je Vuksanović.

Organizatori skupa su Srpski kulturni centar "Patrijarh Varnava", Srpski kulturni klub "Sveti Sava", Srpsko društvo "Sveti Sava" iz Bijelog Polja, Udruženje poštovalaca učesnika oslobodilačkih ratova 1912-1918. Protest organizuju i nevladine organizacije "Herceg", "Srpska nit", "Božuri", "Stupovi", "Miholjski zbor", "Serdar", "Noćni vukovi". Učešće na skupu i podršku organizatorima dali su Savez udruženja raseljenih i izbeglih u Crnoj Gori, Udruženje „Kosmet“ iz Sutomora, te Udruženje kosovskih Crnogoraca „MATICA“ iz Kosova Polja i Udruženje Crnogoraca Kosova i Metohije iz Podgorice.

Ukoliko Crna Gora sutra izglasa Rezoluciju o Srebrenica građani su najavili još masovnije protest.

(Telegraf.rs)

Video: Hiljade vernika prošetalo Pljevljima i Nikšićem u kilometarskim litijama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA