≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Jadranu ulovljene dve otrovne ribe, najave su da će ih ovog leta biti još: Ako vas ubode, ovo će vas spasiti

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Upravo je ulovljena još jedna invazivna vatrenjača (Pterois miles) u Jadranu. Ulovio ju je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori", objavljeno je na Fejsbuk grupi

  • 2

U grupi Živi svet Jadranskog mora na društvenoj mreži Fejsbuk podeljeno je da su uhvaćene još dve ribe vatrenjače poznatije kao riba lav ili riba paun.

Inače, ova riba na telu ima otrovne bodlje koje ubodom izazivaju snažan bol, a prognoze su da će ih ovog leta na podrčju Jadrana biti još najmanje deset.

"Upravo je ulovljena još jedna invazivna vatrenjača (Pterois miles) u Jadranu. Ulovio ju je Vanja Kalezić na Luštici u Crnoj Gori, ulov će biti prijavljen njihovom Institutu u Kotoru. Moja prognoza je da ćemo ovo leto imati najmanje 10 ovakvih dojava na području južnog Jadrana, a možda i srednjeg. Sve ulove je potrebno dojaviti naučnicima", napisao je u utorak Ugarković.

"Gotovo je, Jadran je njeno more! Nije trebalo dugo čekati na još jedan prijavljeni ulov. Opet na Luštici. Uz onu sliku od Danijela Đorđević, ovo je treća o kojoj znam ove godine. Prognozirao sam minimalno 10 primeraka u 2024., ali izgleda da sam potcenio brzinu njenog širenja", izvestio je samo dan kasnije o novom ulovu.

Iz Instituta za okeanografiju i ribarstvo Hrvatske su prošle godine objasnili o kakvoj je ribi zapravo reč. Vatrenjača, riba lav ili riba paun je invazivna indo-pacifička vrsta poznata po štetnosti za lokalne ekosisteme. Hrani se autohtonim ribljim vrstama i brzo širi Sredozemljem.

Na telu ima otrovne bodlje koje ubodom izazivaju snažan bol, a u nekim slučajevima dolazi i do pojave ozbiljnijih simptoma pa se u slučaju uboda preporučuje poseta lekaru lekaru. Stoga se preporučuje oprezan pristup ovoj ribi, a posebno u slučaju ulova tokom ribolova.

Zanimljivo da je otrov u bodljama termolabilan, što znači da se može neutralizovati toplinom. Najbolja metoda je držanje ubodenog mesta neposredno nakon uboda u vodi temperature 40-45 stepeni Celzijusovih stupnjeva u trajanju 30-90 minuta.

(Telegraf.rs)

Video: Ribari ulovili “zlatnu” štuku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    23. maj 2024 | 19:53

    To sve proizvode biolaboratorije i unistavaju nasu cistu prirodu na Balkanu.

  • Mornar

    23. maj 2024 | 18:41

    Uh Luštica, oaza radijacije od 1999. godine i bombardovanja NATO - a.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA