Vreme čitanja: oko 2 min.

Građani besni, fekalije im zagadile vodu, za sve je kriv komšija? "Puna je voda bakterija, imam ešerihiju!"

A. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Žena je istakla da je jedan otac iz susedne zgrade, u kojoj je voda bila manje zagađenja, kupao bebu u vodi zagađenoj fekalijama

  • 0
kanalizacija more odvod kanalizacioni Foto: Shutterstock

Građani Kaštela pobunili su se zbog vode za piće koja teče njihovim slavinama a koja je, kako tvrde, skroz nebezbedna za piće, kupanje i kuvanje. Tvrde da su u vodovodne cevi prodrle fekalije iz bušotine koju je napravio neoprezan komšija kada se prikačio na javni sistem vodosnabdevanja u zgradi.

"Nalaz je kriminalan. Ta voda je puna bakterija, stigli su prvi nalazi uzoraka stolice, ja imam ešerihiju koli, komšija ima rotavirus... U sledećih 40 dana možemo svašta da očekujemo da će se razviti, sve zavisi ko je koliko zagađene vode uneo u organizam i koliko imaš jak imunitet", rekle su komšije.

Kako su građani istakli, najviše su zabrinuti za komšije koje su teško bolesne, kao i za decu.

"Najgore je što među nama ima dece i osobe kojima je narušen imunitet jer boluju od karcinoma", rekla je stanarka najugroženije zgrade u Ulici Majurina u Kaštel Lukšiću u čije su vodovodne cevi prodrle fekalije iz bušotine koju je napravio neoprezan komšija kada se prikačio na javni sistem vodosnabdevanja u zgradi.

Žena je istakla da je jedan otac iz susedne zgrade, u kojoj je voda bila manje zagađenja, kupao bebu u vodi zagađenoj fekalijama.

Stanari tvrde da je ovakva voda uzrok čestih viroza i problema sa stomačnim bakterijskim infekcijama kod dece tokom letnjih meseci.

"Ljudima koji žive od plate od 800 evra je skupo da plaćaju dolazak cisterne za čišćenje septičke jame jer deo Kaštela koji je iznad Jadranske magistrale nema još uvek kanalizacijsku mrežu", ističe stanarka Ulice Majurina.

Kako prenosi portal Slobodna Dalmacija, nesavesni građani svoje septičke jame ispuštaju u neki od potoka koji je vezan za more, pa tako dolazi do zgrada i podzemnih voda.

Redakciji hrvatskog portala obratila se još jedna komšinica iz Ulice Majurina:

"Sama sebi se gadim kad se setim da smo u svojim stanovima pili tu zagađenu vodu i kupali se u njoj, a inače nisam gadljiva osoba. Ni sami ne znamo kakve trajne posledice možemo imati. Narušeno nam je i fizičko i psihičko zdravlje", rekla je.

Kaštelanska policija, koja je u utorak samoinicijativno počela kriminalističku obradu slučaja, u sredu je sa zaposlenima obišla bušotine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA