Vreme čitanja: oko 2 min.

Velika akcija policije u Hrvatskoj, među uhapšenima i škaljarac: Razbijena kriminalna grupa, palo 10 osoba

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pretragama je do sada zaplenjeno oko 1,5 tona cveta industrijske konoplje, a istražitelji će pretražiti i preostale površine na kojima su zasađene brojne sadnice, koje će zatim biti veštačene

  • 0

Šaroliko društvo, među kojima je preduzetnik Domagoj S. i Tripo I, navodni pripadnik škaljarskog klana, jednog od mafijaških klanova Crne Gore, završilo je pod istragom koju je protiv njih pokrenuo USKOK, piše Večernji list.

Reč je o grupi od 10 osoba koje su u sredu uhapšene širom Hrvatske u zajedničkoj akciji policije i USKOK-a, zbog sumnje da su se udružili u zločinačko udruženje u sklopu kog su proizvodili i preprodavali drogu.

Tokom četvrtka je trebalo da njih devetorica budu dovedena pred istražnog sudiju Županijskog suda u Osijeku, pošto je USKOK za njih tražio određivanje istražnog zatvora, dok je jedan od osumnjičenih od ranije u istražnom zatvoru.

Sumnja se da su se od početka 2021. do 22. maja 2024. s više za sada nepoznatih osoba udružili u zločinačko udruženje radi kontinuiranog uzgoja, proizvodnje, skladištenja i dalje prodaje velikih količina marihuane i industrijske konoplje, kako u Hrvatskoj tako i širom EU.

Sumnja se da su industrijsku konoplju tretirali nanošenjem zabranjenih polusintetičkih kanabinoida i tako ju dorađivali kao drogu.

Ivovića se sumnjiči da je s još jednom osobom osnovao firmu koju su potom registrovali kao firmu koja se, barem na papiru, bavila uzgojem bilja koje se upotrebljava u farmaciji, ali i uzgojem raznog drugog aromatskog, začinskog i lekovitog bilja.

Osim toga, sumnjiče se da su prostore za uzgoj i proizvodnju droge osigurali u Đakovu, te da su nabavili preparate, semenke, sadnice i opremu za uzgajanje i proizvodnju droge. Tu su opremu, kako se sumnja, instalirali u jednoj hali, te su druge osumnjičene, ali i nepoznate osobe angažovali da rade na uzgoju, daljem prijevozu, skladištenju, preprodaji...

USKOK ih sumnjiči da su tako proizveli najmanje 300 kilograma marihuane.

Potom su se dogovorili i da izrade više mašina koje su koristili u preradi industrijske konoplje u marihuanu.

Kada se posao "zahuktao" sumnja se da su osumnjičeni u halama u Đakovu i prostorijama jedne firme u Bjelovaru proizveli najmanje 700 kilograma konoplje na koju su naneli zabranjene polusintetičke kanabinoide.

Deo osumnjičenih tereti se i da je osobi iz Slovenije predao 116 kilograma konoplje i najmanje jednu mačinu za proizvodnju droge.

Po dogovoru, tako proizvedenu drogu su skrivali, te je lično ili preko raznih firmi nudili na prodaju i prodavali kupcima u Hrvatskoj i drugim državama članicama EU.

Pretragama je do sada zaplenjeno oko 1,5 tona cveta industrijske konoplje, a istražitelji će pretražiti i preostale površine na kojima su zasađene brojne sadnice, koje će zatim biti veštačene.

(Telegraf.rs)

Video: Pokušao da pređe granicu sa autom punim lekova za smirenje: Zaplenjeno čak 100 hiljada tableta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA