Vreme čitanja: oko 1 min.

Skandal u Hrvatskoj: Procureli lični podaci vlasnika svih registrovanih vozila

A. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od četvrtka kada je SOA obavestila MUP o krivičnim delima vezano za raspolaganje određenim podacima, policija je krenula s istragom i ona se vode intenzivno, poručio Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske

  • 0
Pijana žena vozač Foto: Shutterstock

U Hrvatskoj je izbio veliki skandal nakon što su procureli lični podaci vlansika svih registrovanih vozila u zemlji. Kako je preneo portal 24.sata.hr, Agencija za zaštitu ličnih podataka primila je informaciju kako je došlo do curenja ličnih podataka više od milion fizičkih vlasnika vozila i obavestila kako je krenula u "nadzorno postupanje zbog povrede ličnih podataka vlasnika vozila".

Procurelo je 2.444.587 zapisa o vozilima 1.195.052 fizička lica. Podaci sadrže njihova imena, adrese, JMBG, OIB (osobni identifikacioni broj), datume rođenja, registracije i ostale podatke o vozilima i polisama osiguranja.

"U ovom trenutku možemo potvrditi kako se na USB stiku odnosno sadržanoj datoteci nalazi više od milion zapisa o vlasnicima vozila. Agencija sprovodi nadzorno postupanje nad svim relevantnim subjektima koji raspolažu s podacima zahvaćenim povredom i utvrđuje ko je odgovoran i kako je došlo do predmetne povrede ličnih podataka, kao i sve druge relevantne informacije", navela je Agencija za zaštitu ličnih podataka.

O skandalu se oglasio i Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova:

"Od četvrtka kada je SOA obavestila MUP o krivičnim delima vezano za raspolaganje određenim podacima, policija je krenula s istragom i ona se vode intenzivno. Vodi se kao kriminalističko istraživanje i kroz Agenciju za obradu podataka. Ono što do sada nije potvrđeno jeste da se radi o curenju podataka koji su na internetu dostupni", rekao je on i dodao:

"Radi se o setu podataka koji su dodatni uz ono što radi MUP. Tu ima podataka koje MUP ne prikuplja, što upućuje da je to delo došlo u nekoj od institucija koja ima pravo koristiti podatke MUP. Ponavljam, bitno je da u javnom prostoru nema tih podataka. Ne možemo govoriti o klasičnom hakerskom napadu jer očito da to nije bio neovlašćen pristup bazama", dodao je Božinović.

(Telegraf.rs)

Video: Zatekli mačku kako liže šteker: Ko zna šta im je prošlo kroz glavu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA