Milioni muslimana na hadžu: Vrućine su ekstremne, preko 40 Celzijusa

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Brojni su vernici stigli da bi obavili hadž, jednu od obveza koju jednom u životu moraju obaviti svi muslimanski vernici pod uslovom da su fizički sposobni

Veliki broj vernika danas se uputilo na brdo Arafat, gde će više od milijun i po muslimanskih hodočasnika provesti dan čitajući Kuran uz molitvu. Odeveni u belo, neki su hodočasnici tamo stigli već u zoru da bi se popeli na 70 metara visoko brdo blizu Meke, gde je prorok Muhamed održao svoju poslednju propoved.

Inače, hodočasnici su izloženi veoma visokim temperaturama zbog čega im se javljaju zdravstveni problemi.

Brojni su vernici stigli da bi obavili hadž, jednu od obveza koju jednom u životu moraju obaviti svi muslimanski vernici pod uslovom da su fizički sposobni da krenu na put do rodnoga mesta proroka Muhameda i pod uslovom da imaju finansijska sredstva za taj put.

Dozvole za Meku dodjeljuju se na temelju kvota po zemlji.

Muslimani hadž Foto: Tanjug/AP

"Ovo je za nas najvažniji dan", rekao je Mohamed Asser, 46-godišnji egipatski hodočasnik, dodavši da ima popis ljudi koji su ga zamolili da se pomoli i za njih. "Molim se i za Palestince, neka im Bog pomogne", rekao je.

Očekuje se temperatura od preko 43 Celzijusa 

Ministar za hadž Tawfiq al-Rabiah ranije je upozorio da se politički slogani neće tolerirati, no to ne sprečilo jednog od hodočasnika da uzvikuje slogane potpore Palestincima.Nakon što su proveli noć u šatorima u Mini, hodočasnici stižu na Arafat gde ih dočekuju jako visoke temperature, s obzirom na to da je reč o jednoj od najtoplijih regija na svetu. Očekuje se da će u subotu, prema službenim prognozama, temperature dostći i 43 Celzijusa.

Muslimani hadž Foto: Tanjug/AP

Budući da je muškarcima zabranjeno nošenje šešira, za vreme rituala mnogi nose suncobrane.

Saudijske su vlasti organizirale punktove sa hitnom medicinskom pomoći i na raspolaganje stavile oko 280 kreveta za osobe kojima bi moglo pozliti, osobito one starije životne dobi. Prošle je godine za vreme hadža zabeležno više od 10.000 slučajeva raznih reakcija na visoku temperaturu, među kojima je bilo i 10 posto težih medicinskih slučajeva.

Muslimani hadž Foto: Tanjug/AP

Muslimanski vernici u nedelju će obeležiti Kurban bajram. Prošle je godine hadž obavilo više od 1.8 milijuna muslimana, od čega ih je oko 90 posto stiglo iz inostranstva.

(Telegraf.rs)

Video: Promocija knjige "Rok Panteon".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA