Vreme čitanja: oko 4 min.

Bomba s drveta kobna za dvojicu "škaljaraca", aktivirana daljinskim upravljačem: Detalji eksplozije na Cetinju

A. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Za još dve osobe koje su povređene u eksploziji sumnja se da su takođe pripadnici klana

  • 2

"Oprostiću ti dug ako ubiješ Roganovića", poručivali su kavčani jednom od svojih vojnika još pre nekoliko godina. To je samo jedna od poruka razmenjenih preko nekada zaštićene Skaj aplikacije, a u kojoj se tražila glava juče ubijenog boksera sa Cetinja Dragana Roganovića.

On je lišen života u eksploziji improvizovane naprave postavljene na drvetu ispred Sportskog centra na Cetinju, a potom i aktivirane oko 9 sati i 5 minuta, kada je sa sugrađaninom Petrom Kaluđerovićem, Tasom Jovanovićem i Mihajlom Borozanom ulazio u taj objekat.

I Kaluđerović je stradao u ekploziji, a teško su povređeni Borozan i Jovanović, kojem su se lekari juče borili za život.

Iz vrha Uprave policije, “Vijestima” je nezvanično rečeno da su sva četvorica bili pripadnici zločinačke kriminalne grupe škaljarski klan.

“Vijesti” nemaju informaciju u kojim sve pravcima ide istraga, ali jasno je da je jučerašnje dvostruko ubistvo nastavak rata crnogorskih narko-kartela - kavačkog i škaljarskog.

U tom sukobu i juče je povređena slučajna prlaznica - starija Cetinjanka koja je prolazila ulicom u vreme eksplozije.

Sat nakon što je u Cetinju aktvirana ekplozivna naprava u kojoj su dve osobe izgubile život, a tri teško povređene, iz Uprave policije saopštili su da u koordinaciji sa Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, preduzimaju intenzivne izviđajne mere i radnje, a o čijem toku i ishodu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Iz Kliničkog centra Crne Gore saopšteno je da su u tu ustanovu primljene tri osobe povređene u eksploziji na Cetinju.

“Pacijenti su primljeni sa teškim povredama donjih ekstremiteta, stomaka, vrata, grudnog koša i male karlice. Svi pacijenti su pod budnom pažnjom timova KCCG. Shodno Zakonu o pravima pacijenata, bliže detalje ne možemo saopštiti”, navodi se u saopštenju.

Doktor cetinjske Bolnice “Danilo I” Predrag Milošević ranije juče novinarima je rekao da je Jovanović teško povređen i da mu se lekari bore za život.

On je objasnio da je u eksploziji povređeno šest osoba, od čega je troje dovedeno na hirurgiju cetinjske bolnice.

Istakao je da su pokušali da reanimiraju Roganovića.

“Pokušali smo da ga vratimo u život, ali nismo uspeli", rekao je on.

Crvena linija

Vršilac dužnosti direktora Uprave polciije Aleksandar Radović saopštio je da je na Cetinju aktivirana eksplozivna naprava usmerenog dejstva, velike razorne moći.

On je kazao da ceo tok događaja baca senku na dobre rezultate koje je, kako tvrdi, policija imala u prethodnom periodu, tokom kog su isporučili konkretne rezultate, ali da su juče videli da ti rezultati moraju biti još bolji i efikasniji.

Istakao je da je naložio angažovanje kompletnog sastava UP.

“Razumemo uznemirenost građana, posebno u situacijama kada imamo slučajne žrtve, ovo je crvena linija, Crna Gora ne može sebi dozvoliti nijednu slučajnu žrtvu. Dužni smo da se suprotstavimo svakom obliku nasilja i kriminala, na svakom mestu, u svakom gradu, u svakoj ulici, u celoj Crnoj Gori. Borba protiv kriminala mora biti prioritet. Neće biti laka borba, ali država će pobediti, a ne kriminal”, poručio je Radović.

On je potvrdio da su stradali pripadnici jedne organizovane kriminalne grupe i pozvao sve donosioce odluka, Vladu i sve poslanike u Skupštini Crne Gore, da daju maksimalan doprinos borbi protiv kriminala.

“Ovaj dan ne sme nikad više da se ponovi”, kazao je Radović.

Postupajuća viša državna tužiteljka Danka Ivanović Đerić saopštila je da se nada da će se događaj brzo rasvetliti.

“Izuzeti su brojni tragovi koji će biti predmet veštačenja. Naložena je obdukcija lica koja su izgubila život u ovom događaju. Od policije očekujem da u saradnji što pre dođemo do izvršilaca ovog krivičnog dela”, kazala je ona.

Pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv kriminala, Lazar Šćepanović, rekao je da su izvršioci dvostrukog ubistva, u određenom periodu pratili navike oštećenih.

“...Da su koristili prednost u odnosu na njihova specijalna vozila - blinde koje su koristili, na koji način su pokušali da se zaštite od delovanja suprotstavljenih kriminalnih grupa i da su na jednom stablu na visini od sedam metara fiksirali improvizovanu eksplozivnu napravu s usmerenim dejstvom delovanja i za koje postoji osnovana sumnja da je sa određene udaljenosti aktivirana daljinskim upravljačem, usmerenog dejstva u pravcu četiri lica koja su ulazila u Sportski centar. Među ovim licima nalazila se i slučajna prolaznica koja je zadobila povrede”, kazao je Šćepanović.

On je istakao da su u prethodnom periodu imali informacije da se na Cetinju usložnjava bezbednosna situacija, te da su u tom periodu procesuirali 23 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa i sa njima povezanih lica.

Poručio je da se u izviđaju prikupljaju obaveštenja od građana na Cetinju i građana primorskih opština i teritorije Regionalnog centra Zapad i istakao da su u toku pretresi, te da se nadaju da će ovo krivično delo rasvetiliti.

Radović je, odgovarajući novinarima, kazao da je policija imala obaveštajne podatke da može doći do obračuna kriminalnih grupa...

“Set obaveštajnih podataka već duže vremena govori da je obračun kriminalnih grupa u toku, prethodno dva rasvetljena krivična dela su takođe bili sukob organizovanih kriminalnih grupa, tako da - imali smo obaveštajne podatke da može doći do ovoga. Nažalost, ostvarilo se”, kazao je Radović.

Policija je mesecima strahovala da bi obračun kriminalnih grupa mogao da se dogodi i to baš na Cetinju, budući da se veliki broj pripadnika kriminalnih klanova i poslednjih pola godine domogao slobode.

Većina njih su izašli iz pritvora jer im sud nije izrekao ni prvostepenu presudu tri godine nakon određivanja pritvora. Najveći broj osoba, koje je policija zavela kao pripadnike OKG, nalaze se na Cetinju.

(Telegraf.rs)

Video: Dve osobe poginule, tri povređene u eksploziji na Cetinju: Snimak sa lica mesta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA