≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preminula Drenka Šećerov Zečević

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni

  • 0

Danas je u Beogradu u 91. godini preminula akademik Drenka Šećerov Zečević, redovni član Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske.

Rođena je 18. septembra 1933. u Srpskom Krsturu. Klasičnu gimnaziju završila je u Subotici, a Medicinski fakultet u Sarajevu, 1958. godine.

Ceo radni vek provela je na Institutu za anatomiju. Predmet Anatomija čoveka predavala je na Medicinskom, Stomatološkom i Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, 1958–1994. godine.

U karijeri je prošla sva naučna i nastavna zvanja – asistent, docent, vanredni i redovni profesor, profesor na postdiplomskim studijama, profesor emeritus. Kao stipendista Svetske zdravstvene organizacije, deo doktorske disertacije (odbranjene pod nazivom O arterijskoj vaskularizaciji srca čoveka i nekih sisara) radila je u Lozani, a odbranila je 1969. na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Bila je šef Instituta za anatomiju u dva mandata i stručni konsultant na Klinici za transplantaciju organa i Institutu za rendgenologiju i radioterapiju Medicinskog fakulteta Univerzitetskog medicinskog centra u Sarajevu.

Godine 1980. izabrana je za eksperta za krvne sudove u Zajednici za naučni rad SFRJ. Za člana Odbora za kardiovaskularnu patologiju ANUBiH izabrana je 1980, a za inostranog člana Odbora za kardiovaskularnu patologiju SANU – 2006. godine.

Usavršavala se u oblasti kliničke anatomije na Institutu za anatomiju u Lozani, te u Gruzijskoj akademiji nauka i umetnosti, na moskovskom Medicinskom fakultetu i na Institutu za anatomiju u Bazelu.

Za dopisnog člana Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske izabrana je 27. juna 1997, a za redovnog 21. juna 2004. godine. Bila je zamenik sekretara Odeljenja medicinskih nauka ANURS-a od osnivanja do 2004. godine i sekretar Odeljenja od 2004. do 2016. godine. Predsjednik je Odbora za kardiovaskularnu patologiju i Odbora za reproduktivno zdravlje i demografiju Odeljenja medicinskih nauka ANURS-a.

U naučnoistraživačkom radu bavila se proučavanjem kongitinalnih iščašenja kuka, krvnih sudova srca i aterosklerozom, proučavanjem posttraumatskih prediktora kardiovaskularnih bolesti kod mladih u posleratnom periodu u Republici Srpskoj i reproduktivnim zdravljem i demografijom. Sama, ili sa saradnicima, objavila je 180 radova u domaćim i inostranim naučnim časopisima.

Učestvovala je u organizaciji brojnih naučnih skupova, okruglih stolova, kongresa i simpozijuma sa međunarodnim učešćem iz kardiovaskularne patologije i drugih oblasti.

Bila je: predsednik Društva anatoma SRBiH, član Društva anatoma Jugoslavije, Antropološkog društva Jugoslavije, Sekcije za kliničku anatomiju, član izvan radnog sastava Jugoslovenskog udruženja za borbu protiv ateroskleroze, član Balkanske medicinske unije, Društva anatoma Gruzije.

Povodom jubileja četrdeset godina od osnivanja Univerziteta u Sarajevu, dobila je Plaketu za unapređenje nastavnog procesa i afirmaciju naučnog rada. Dobitnik je i plaketa Medicinskog fakulteta u Sarajevu, povodom jubileja 30 i 40 godina od njegovog osnivanja, za podizanje ugleda fakulteta. Zdravstvena komora Republike Srpske dodelila joj je "Hipokratovu povelju" za životno delo (2002). Dobitnica je Povelje ANURS-a (2004) i Zlatne medalje ANURS-a (2013).

Datum i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

(Telegraf.rs)

Video: Sanda Dubravčić o paljenju plamena u Sarajevu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA