Vreme čitanja: oko 2 min.

Milorad Pupovac: U Jadovnu se odigrala početna faza genocida, to što je rađeno bilo je po "zakonu"

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pupovac je istakao da nije obnovljen spomenik koji je do rušenja 1991. godine postojao u Čačić-Dragi

  • 0
MANASTIR JASENOVAC PORFIRIJE MILORAD PUPOVAC Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac poručio je danas na komemoraciji u Jadovnom da Nezavisna Država Hrvatska (NDH) nije bila prostor za život Srba, Roma i Hrvata antifašista i istakao da Jadovno još nije uređeno i označeno kao logor smrti.

Pupovac je istakao da nije obnovljen spomenik koji je do rušenja 1991. godine postojao u Čačić-Dragi.

"To što se događalo ovde u Gospiću, na Velebitu i na Pagu, to nije bio ni hir, ni protivzakonito postupanje predstavnika zakona i reda. To je bilo u skladu sa zakonima koje je ustaška vlast ustanovila kao svoj poredak - poredak masovnog zločina istrebljenja", rekao je Pupovac na obeležavanju godišnjice zločina u Jadovnom, prenela je Hina.

Pupovac je istakao da u Jadovnom nisu ubijani ni vojnici, niti ratni zarobljenici.

Pupovac je podsetio na zakone koje je donosio Ante Pavelić na osnovu kojih je Srbima i Jevrejima oduzimana imovina, a Srbi prisilno iseljavani iz NDH i na osnovu kojih je ćirilica bila zabranjena.

"Istovremeno sa donošenjem ovih zakona vođena je sve žešća i žešća propaganda protiv Jevreja i Srba u kojoj su demonizovani i stigmatizovani kao egzistencijalna pretnja hrvatskom narodu i njegovoj državi, kao nižerazredna i amoralna bića. Vođena je propaganda njihove dehumanizacije", ukazao je Pupovac.

Dodao je kako "dovođenje pripadnika srpskog i jevrejskog naroda na ovo mesto pokazuju konačan cilj te dehumanizacije."

"Bila je to početna etapa genocida", kazao je.

Komemoraciju u Jadovnom organizovalo je Srpsko narodno veće, a pored Pupovca, prisustvovali su i izaslanica hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i državna sekretarka u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić, izaslanik predsednika Sabora i predsednik Saveza Roma Veljko Kajtazi, kao i direktor spomen-područja JUSP "Jasenovac" Ivo Pejaković.

Šimundža Nikolić izrazila je "duboko poštovanje prema mučki ubijenim nevinim žrtvama", naglašavajući da se danas više nego ikada moramo sećati prošlosti i učiti iz nje. Ona je rekla da fašizam predstavlja sramotnu i tamnu stranu u istoriji čovečanstva i da zbog toga svi moraju da se zajedno suprotstave svim totalitarnim oblicima koji prete i u današnje vreme.

Jadovno je jedna od lokacija bivšeg ustaškog koncentracinog logora iz sistema Gospić-Jadovno-Pag, gde je tokom leta 1941. godine ubijeno 40.123 ljudi, uglavnom Srba i Jevreja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Direktor Muzeja genocida odgovara da li može da se testira spisak žrtava genocida u Jasenovcu?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA