Kit Tejlor hranio Izetbegovića, Miloševića i Tuđmana, sad ponovo sprema hranu u Dejtonu, setio se i menija

S. J.
S. J.    
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Kuvar Kit Tejlor, koji je 1995. godine pripremao večeru za lidere mirovnih pregovora u Dejtonu, nakon skoro tri decenije ponovo kuva - ovog puta za delegaciju NATO-a koja obeležava 30 godina Dejtonskog sporazuma.

Kuvar Kit Tejlor, koji je 1995. godine kao 25-godišnji pomoćni kuvar radio u restoranu l’Auberge, prisetio se vremena kada je pripremao večeru povodom potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni.

Bio je deo tima koji je pripremao obroke za Ričarda Holbruka, glavnog američkog mirovnog pregovarača i tadašnjeg pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i kanadska pitanja, kao i za ključne političke lidere: predsednika Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića, predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića i predsednika Hrvatske Franju Tuđmana.

Posle "mirovnih pregovora"

Tejlor se seća kako su stigli niz aveniju Far Hils u koloni s policijskom pratnjom.

"Usluživali smo ih u bistrou, ali su vrata bila zatvorena. Jeli su u privatnoj prostoriji na spratu, a Tajna služba bila je svuda oko njih. Niko nije mogao da im priđe. Na svakom stepeništu, pa čak i u kuhinji, stajao je po jedan agent", rekao je Tejlor.

Pre kuvanja, Tajna služba im je proverila lične karte i izvršila bezbednosne provere.

"Ušli su u kuhinju sa psima za otkrivanje eksploziva i pretražili sve – čak i naše garderobe", ispričao je Tejlor za Dayton Daily News.

Tokom pripreme obroka, agenti Tajne službe su ih budno pratili.

Meni te večeri sastojao se od čorbe od bundeve poslužene u izdubljenoj tikvi, medaljona jastoga i goveđih tournedosa.

Nije siguran šta je bilo posluženo za desert, ali misli da je to najverovatnije bio poznati krem brule.

"Bilo je uzbudljivo. Imao sam 25 godina, znao sam da je to velika stvar. Danas mi to još više znači jer se ta priča ponovo oživljava, obeležava se jubilej, i ja sam opet, makar na neki način, deo svega toga", priseća se Tejlor.

30 godina kasnije

Parlamentarna skupština NATO-a ovog vikenda obeležava 30. godišnjicu Dejtonskog sporazuma u centru Dejtona. Tejlor će pripremati večeru za švedsku delegaciju od oko 20 ljudi.

"Dao sam im spisak jela koja možemo spremiti za veći broj gostiju, jer restoran ostaje otvoren i za ostale posetioce", rekao je Tejlor.

Odabrali su pečeni filet halibuta u sosu od starinskog paradajza acqua pazza, poslužen uz fetućine s crnim biberom i bosiljkom, kao i lisnato testo punjeno divljim pečurkama.

Takođe, svaki član delegacije dobiće višnje u čokoladi iz poznate lokalne fabrike slatkiša Esther Price.

"Tražili su samo komadić čokolade, pa smo pomislili – nema boljeg izbora od 'Esther Price'",  rekao je Tejlor.

Priznao je da je očekivao da će delegacija odabrati neko jelo s govedinom, jer su to služili devedesetih.

"Ponovo proživljavam mladost. Nisam bio siguran da će iko doći ovde da jede, ali sada imamo Šveđane, a možda dođu i drugi na večeru," rekao je Tejlor.

Tejlor, koji danas živi u Vandeliji, odrastao je na severu Dejtona i završio srednju školu Nortrič 1989. godine. Prisjetio se kako je još kao dete uvek obraćao pažnju na uslugu i hranu kada bi sa porodicom izlazio u restorane.

"Sećam se da sam kao mali ustajao rano i pokušavao da napravim doručak za roditelje. Uglavnom bih sve zapalio i napravio haos. Dok bi oni išli u kupovinu, ja bih se igrao restorana – postavljao bih sto, iako nije bilo nikog osim možda nekog plišanog mede," prisetio se Tejlor.

Do trenutka kada bi se roditelji vratili, on bi već imao "čitavu večernju smenu" iza sebe – i to sa samo 8 godina.

Karijera u kuhinji

Njegov prvi posao bio je pomoćnik u prodavnici Stump’s Grocery, gde su ga jednog dana zamolili da kuva jer se nijedan kuvar nije pojavio.

"Nisam imao pojma šta radim, ali sam ušao u kuhinju kao da je to najbolja stvar na svetu. To je verovatno bio moj prvi pravi dodir sa kuvanjem i usluživanjem," rekao je Tejlor.

Sa 17 ili 18 godina, počeo je kao perač sudova u restoranu Bombay Bicycle Club.

"Gledao sam kuvare i uživao da ih posmatram kako rade – kako bacaju tiganje, kako plamen izbija, i koliko se dobro zabavljaju," rekao je.

Brzo je napredovao i sa 21 godinom postao šef kuhinje. Nekoliko godina kasnije počeo je da radi u restoranu l’Auberge, prvo praveći salate.

Kada je postao sous chef, radio je direktno pod glavnim kuvarom Diterom Krugom, kojeg opisuje kao svog mentora.

"Naučio me da se mora raditi naporno. Bio je to sedamdesetogodišnji čovek koji i dalje kuva u kuhinji. A ja sada imam 50 i još uvek stojim za šporetom. To sam naučio od njega – nikad nisi prestar," naglašava Tejlor.

Kasnije je radio po klubovima i u Šuster Centru, a 2007. godine otvorio je svoj restoran – Savona Restaurant and Wine Bar u Sentervilu.

"Veliko je uzbuđenje imati svoj restoran. To je san mnogih kuvara, i drago mi je što sam ga ostvario u svojim kasnim tridesetim," rekao je Tejlor.
"Zabavno je biti sam sebi šef, ali ponekad je lakše kada neko drugi brine o tvojoj plati."

Pre nego što je prešao u Table 33, radio je kao direktor hrane i pića u Nater Centru Univerziteta Rajt Stejt.

Planirao je da radi kao kulinarski konsultant za Table 33, ali ga je vlasnik Čarli Kerol "vratio u igru".

Tejlor kaže da je dolazak NATO-a "velika stvar za Dejton."

"Ljudi treba da dođu u centar. Još smo ovde. Još radimo. Nešto ovako se verovatno više nikada neće desiti – barem ne u našem životu," zaključuje Tejlor.

(Telegraf.rs/klix.ba)

Video: Vatra progutala automobil u Bloku 19A

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA