Hrvati se otvorili za doček, ovo je najtraženije mesto: Rezervacije planule još jesenas, od cena uši otpadaju
Dva verovatno najveća izlaska na otvorenom svake godine u Zagrebu su izlazak za Badnjak i doček Nove godine. Svi imaju svoj stil provoda, ali onaj koji se već godinama etablira na zagrebačkim ulicama svakako je provod na Cvjetnom trgu, piše Jutarnji.
Zagrebačka špica obuhvata svega nekoliko ulica, ali je svaki njihov centimetar popunjen poluotvorenim, ali uvek potpuno punim barovima i kafićima.
To je već uobičajeno stanje tokom godine, a sve kulminira krajem decembra svake godine, kada se već tradicionalno tamo odvija proslava Badnjaka i doček Nove godine.
Uobičajeni prizori zagušenih uličica i prolaza, glasne muzike, uzbuđenja i litara alkohola očekuju se i ove godine od ranih popodnevnih sati pa tako do pola noći, odnosno, zavisno od bara, i malo duže, odnosno kraće.
Ekipa Jutarnjeg je obišla neke od epicentara ludih žurki na Cvjetnom trgu nekoliko dana pre Badnjaka i raspitali su se šta Zagrepčane očekuje ove praznične sezone.
Sve je popunjeno, to će se čuti u svakom lokalu. Rezervacije kreću već u oktobru, tako da je zapravo sve već spremno do decembra, govori šef jednog popularnog bara na Cvjetnom trgu, koji želi da zadrži anonimnost lokala.
Cene, kaže, variraju od mesta do mesta, a svako pojedinačno određuje hoće li te cene dizati za te posebne dane. Kod njih, dodaje, cene uglavnom ostaju iste.
"Kod nas će cene biti kao i uvek, moguća je razlika od 3 evra, ali nema prevelikih odstupanja. Boce vina nam koštaju stotinak evra, a žestoka pića nešto više, otprilike 110 evra, to je, ja mislim, prosečno kao i svuda", izjavljuje sagovornik Jutarnjeg.
Plaća se atmosfera
Cene su takve kakve jesu, a šef lokala komentariše da je cena opravdana jer se ne radi o običnom provodu.
"Nije to običan izlazak u kvart. Plaća se live muzika, razglas, oglasi, cela atmosfera", objašnjava.
Naglašava da svako ima svoj plan rada u zavisnosti od broja zaposlenih i dozvola, a spominje da će oni zatvoriti nešto ranije, oko 19–20 časova, jer će raditi jednu smenu.
"Normalno je da se očekuje da će svi raditi tih dana. Kod nas će samo barskog osoblja biti desetak, a gde su tu još i čistači i radnici", zaključuje i dodaje da najviše zavise od vremenskih uslova, koji za sada daju dobre vesti.
"Velika većina stolova nam je rezervisana, oko 80 posto. Pretežno nam dolaze isti gosti, a javljaju nam se već od početka novembra. Proslaviti Badnjak ili dočekati Novu ovde je tradicija pa znamo šta da očekujemo", kaže šef lokala na uglu Ilice.
Dodaje da oni raspolažu sa 160 stolova, a gledaju da na svakih osam, devet stolova ide po jedan konobar.
"Sveukupno ćemo imati 27 konobara, odnosno 60 ljudi ukupno, kada se računaju i šankeri, čistači i svi ostali", opisuje, a govori se da se ove godine ti stolovi kreću oko 200 evra.
Muzika će se u njihovom bistrou uskladiti kao i svake od tih večeri, a puštaće se uglavnom domaća muzika. Naravno, drugi fokus je piće koje će se posluživati, a kao ni sa muzikom, ne odstupaju ni ponudom jer se dobro zna šta se pije za ove prilike.
"Vino, proseko, žestoka pića. U proseku je boca vina 60 evra, a žestoka pića se kreću od 150 do 170 evra", izjavljuje šef lokala.
"Ne naplaćujemo stolove"
Cene pića su, čini se, pale u drugi plan, a cene stolova, s druge strane, svake godine postaju vruća tema. Govori se o cenama oko 200, pa čak i do 500 evra po stolu, ali ove godine šefovi su bili nešto sramežljiviji u deljenju vrednosti jednog stola i Jutarnji nije dobio konkretne potvrde. S druge strane, neki su naglasili da takvu politiku uopšte nemaju.
"Nama dolaze uglavnom isti ljudi. Neki su prijatelji, neki poznanici, ali u svakom slučaju naplata stolova nema smisla. Često nas u medijima povezuju s tim, ali mi to ne radimo. Štaviše, i cene pića nam ostaju iste", kaže šef jednog bara iz Bogovićeve ulice.
Njihov bar ima na raspolaganju oko 80 stolova, a na svakom stolu očekuju se otprilike četiri osobe.
"Računamo da će nam doći dvesta gostiju, na šta ide 15 radnika, naravno, ne računajući čistače i ostale radnike koji ne poslužuju", izjavljuje šef lokala.
Vrata otvaraju u podne, a zatvaraju u ponoć. Tako je, objašnjava, najbolje kako bi se izbegle neprijatne scene, za što imaju i zaposlene redare, a radno vreme je takvo da bi i radnici mogli da se odmore. Konačno, što se tiče muzike, govori da su se ove godine uskladili sa nekoliko barova u nizu i organizovali jednog DJ-a kako ne bi došlo do nepodnošljive mikrofonije, a sviraće, siguran izbor, "domaći trash", navodi Jutarnji.
(Telegraf.rs)
Video: Premijera predstave "Narodni poslanik" u JDP-u
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Đuro
Kako bre,pa vi rekoste da svi propadoše osim nas tigrova
Podelite komentar
cvele
Aleksandra Prijovic mora da nastupa popodne u Zagrebu za NG koliko je trazena
Podelite komentar