• 13

Zbog retkih sova grad u Srbiji postaje poznat u svetu: BBC ekipa snima drugi dokumentarac o ovim životinjama (FOTO)

Privučeni ovim fascinantnim prirodnim fenomenom na severu Banatu, Uša Amin-producentkinja i Sajmon Deglenvil, po prvi put su u Srbiji, kako bi u Kikindi snimili kratki serijal o sovama, ali i o Kikinđanima

  • 13

Male sove ušare koje su za svoje stanište najveće na svetu odabrale mali banatski grad - Kikindu, ponovo su, po drugi put, privukle prestižnu medijsku kuću BBC koja je će u okviru pedesetpetominutne emisije o divljim životinjama, emitovati priču o sovama.

Banatski grad na tromeđi nekada je imao prelepu reku, a danas ima podzemni kanal kišne kanalizacije sa čarobnim šetalištem (FOTO)

- Zašto su Britanci toliko oduševljeni sovama koje se u centru Kikinde mogu videti skoro na svakom drvetu, govori činjenica da se u Engleskoj ove male ptice retko viđaju, tek po neka, dok u Banatu slobodno lete, od drveta do drveta - rekao je tokom poslednjeg boravka producent BBC-ija Fredi Devas , autor emisije "One planet".

Sove ušare/Foto: Telegraf

Privučeni ovim fascinantnim prirodnim fenomenom na severu Banatu, Uša Amin-producentkinja i Sajmon Deglenvil, po prvi put su u Srbiji, kako bi u Kikindi snimili kratki serijal o sovama, ali i o Kikinđanima.

Kikinda/Foto: Telegraf

Milan Ružić iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Srbija koji je još davne 2007.godine proučavao ovaj prirodni fenomen na prostoru Kikinde, ukazao je na značaj ove vrste,a zahvaljujući njemu o sovama u Kikindi danas zna ceo svet.

- Ovo će biti prirodnjački serijal o sovama, ali i njihovim domaćinima. Ekipa koje je boravila pre dve godine u okviru emisije "One planet" bila je fokusirana isključivo na sove, ova ekipa propratiće i Kikinđane, njihov doživljaj i život u najvećem svetskom zimovalištu ovih ptica - istakao je Ružić.

Sove ušare/Foto: Telegraf

Ekipa BBC–ija koja je boravila nekoliko dana u Kikindi, oduševljena je gostoprimstvom i ljubaznošću domaćina. Tim povodom kod gradonačelnika Pavla Markova, priređen je susret.

- Ovo je najbolja reklama za Kikindu, osim što će svet čuti za sove, čuće se i za Kikindu, pola milijarde ljudi saznaće za naš grad, za Srbiju. Pored priča koje dolaze iz Njujorka, Amsterdama i drugih svetskih metropola o našem gradu saznaće cela planeta - oduševljen je gradonačelnik koji je najavio nove projekte.

Kikinda/Foto: Telegraf

Koliko Kikinđani vole svoje ptice pokazuju tako što svake godine u njima čast organizuju manifestaciju "Sovembar"-novembar mesec koji je posvećen upravo njima. Male ušare svake godine se vredno broje, ove godine prebrojano ih je oko 238.

Kako je istakao Ružić, zbog tople zime i obilje hrane u atarima, one sad najviše borave van centra. Rekordan broj ušara prebrojan je pre nekoliko godina kada se na krošnjama našlo preko 738 jedinki. Osim što su postale svetska atrakcija i brend Kikinde, sove postaju planetarno popularne, a priča o njima biće emitovana iduće godine u prirodnjačkoj emisiji na prestižnom BBC kanalu.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Komentari

  • Mikica

    Sove su veliki lovci i pametnice .

  • Dag

    Simbol - mudrosti.Dosli u zamlju,gde je - nema...

  • Живојин Кикинда

    Оставимо сове на миру . Гледао сам у центру Кикинде како људи снимају ,прилазе дрвећу и тиме узнемиравају ове корисне птице .

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima