Osim Hrama Svetog Save, Rusi oslikavaju još jednu crkvu u Srbiji: Prava magija nastaje u severnom Banatu (FOTO)

Bračni par Jesinki, Aleksandar i Irina, ruski umetnici iz grada Borovska, udaljenog 80 kilometara od Moskve dolaze u Rusko Selo sa željom da nastave tamo gde i njihov sunarodnik

  • 1

Na ravničarskom prostoru severnog Banata , na raskršću puteva nadomak Kikinde i Rumunije utkalo se malo mesto, a u samom njegovom srcu - Hram, koji u sebi nosi priču svojih graditelja i ruskih freskopisaca. Nakon osam decenija kada je ruski slikar Vladimir Zelinski prvi put oslikao hram, religiozni ljudi kažu, desilo se čudo, Božije čudo, jedan Rus ponovo oslikava crkvu u Ruskom Selu.

Zbog jednog događaja koji kriju zidine drevnog Pirotskog grada, došlo je do najveće bitke u srpskoj istoriji (FOTO) (VIDEO)

Bračni par Jesinki, Aleksandar i Irina, ruski umetnici iz grada Borovska, udaljenog 80 kilometara od Moskve dolaze u Rusko Selo sa željom da nastave tamo gde i njihov sunarodnik.

- Živopis u Crkvi je, pre nešto više od 80 godina uradio emigrant, belogardejac Vladimir Zelinski. Zelinski nije bio akademski slikar, bio je amater, ali po dolasku u Kraljevinu Jugoslaviju slikanje mu je postalo osnovno zanimanje. U početku, ideja nam je bila da Aleksandar samo obnovi ikone Zelinskog, da ih ne menja. Ubrzo smo uvideli da je Aleksandar na neuporedivo višem umetničkom i duhovnom nivou nego što je bio Zelinski. Bila bi prava šteta da ne ostavi svoj lični trag u crkvi - rekao je za Telegraf rs. Dušan Belović iz Ruskog Sela.

Ikonopisci Aleksandar i Irina Jesinski, Hram u Ruskom Selu/Foto: Telegraf

Vladimir Zelinski sa suprugom Tatjanom nakon oktobarske revolucije emigrirao je u malo banatsko mesto, zbog bratske ljubavi koju je dobio od strane ondašnjih meštana, Zelinski je imao potrebu da selu ostavi nešto dragoceno-živopis.

- Nakon osamdeset godina živopis je u veoma lošem stanju. Krov je prokišnjavao, boje sa kojima je radio Zelinski pretvarale su se u prah, prosto isčezavale

- objasnio nam je Belović koji je bio domaćin ruskim umetnicima tokom višemesečnog boravka.

Ikonopisci Aleksandar i Irina Jesinski, Hram u Ruskom Selu/Foto: Telegraf

Crkva će biti rađena u tri faze . Prva faza je završena. Urađene su južna i severna apsida i četvorica jevanđelista. Irina i Aleksandar ponovo dolaze u junu da nastave drugu fazu-oltarski deo i balkon. Tokom treće faze bio bi potpuno obnovljen živopis u crkvi. Ni ruski umetnici koji su obnavljali rad svog sunarodnika, nisu skrivali emocije.

- Ovo je poseban zadatak za nas kao slikare.Zelinski nije bio školovan slikar , ali je radio sa puno emocija , utoliko je rad još teži jer moramo da osetimo njegovo delo, a da ga pri tom ne povredimo - rekao je za Telegraf.rs ruski slikar Jesinski. Njegova supruga Irina,naglasila je da su nam naši preci ostavili neraskidivo prijateljstvo i da su oni ovde, danas zbog njih.

Hram u Ruskom Selu/Foto: Telegraf

Ruski prijatelji se ponovo vraćaju: Rusko-srpsko prijateljstvo je neraskidivo

Restauracija ruskoselskog hrama završena je na četiri ikone severne i južne pevnice: Sveti mučenika Lazara, Svetog Stefana Prvovenčanog, Svetog Uroša i Svetog Stefana Dečanskog i ikonama četvorice Jevanđelista Svetog Mateja, Marka, Luke i Jovana. Urađena je i ornamentika oko ikona u pevničkim prostorima.

-Naši ruski prijatelji, ikonopisac Aleksandar i Irina Jesinski su se vratili za Rusiju sa pomešanim osećanima radosti što se vraćaju u svoju otadžbinu, svojoj deci i prijateljima i tugom što nas ostavljaju. Iako će se vratiti za tri do četiri meseca rastanak je bio težak, pun neiskazanih reči i vidnom željom da se što pre vidimo. Aleksandar je na kraju rekao da nigde kao u Ruskom Selu nije doživeo za tako kratko vreme toplinu i bratsku ljuba - dodao je Slobodan Divljakov, protonamesenik ruskoselskog hrama.

Posle ovog susreta naši ruski prijatelji, umetnici se vraćaju i nastavlja se druga faza obnove restauracija oltara u kojoj se nalazi velika freska Svete Trojice i brod hrama. Radove u potpunosti finansira rusko društvo iz Moskve "Dvoglavi orao".

Hram u Ruskom Selu/Foto: Telegraf

Hram su podigli srpski vojnici svojim rukama

Crkvu, posvećenu Uspenju presvete Bogorodice podigli 1935 god. srpski vojnici, dobrovoljci Prve i Druge srpske dobrovoljačke divizije iz Prvog svetskog rata. Divizije su formirane u Odesi 1916. Godine. Smotru ,pri formiranju Prve srpske dobrovoljačke divizije, izvršio je lično ruski car Nikolaj II Romanov. Tom prilikom car je blagoslovio srpske vojnike. Irina i Aleksandar smatraju da taj blagoslov i danas traje, kroz nas, njihove sinove i unuke i da su zbog toga oni tu.

Irina i Aleksandar Jesinski su ruski umetnici. Irina je diplomirani lingvista, istoričar umetnosti i teolog. Aleksandar je završio likovnu akademiju. Bavio se klasičnim slikarstvom (pejzaž i portret),a potom 15 godina specijalizovao crkveno slikarstvo, čime se danas isključivo bavi. Tako da su Irina i Aleksandar u oblasti crkvenog živopisa, praktično i u oblasti teorije, gotovo jedinstveni.

Hram u Ruskom Selu/Foto: Telegraf

U okviru hrama spomenik kulture-grobnica Čarnojevića

Temelj na hramu udaren je davne 1934.godine, godinu dana kasnije hram je izgrađen,a Zelinski je je već 1936.godine dao svoj veliki doprinos ovoj crkvi i mestu koje je za njega postalo dom. U sklopu hrama nalazi se i porodična grobnica Čarnojevića iz 1823. godine je pod zaštitom države i u vlasništvu Crkvene opštine Rusko Selo.

Porodica Čarnojević ugledna je prvenstveno po istaknutom patrijarhu Arseniju III.Pripadnici grane porodice Čarnojević, nosioci plemićkog predikta Černović de Mača preminuli su u periodu od 1840-1911.sahranjeni su u grobnici na seoskom groblju u Ruskom Selu, u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rat i mir

    21. februar 2018 | 22:47

    Na zdravlje i na spsenje za ove divne ljude iz bratske Rusije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA