Od hiljadu stamenih kupola panonske ravnice, ostala je samo jedna: Ima 120 godina i može da se sruši svakog časa (FOTO)

Suvača je suvi mlin koji koristi živi rad, a za pokretanje uređaja za mlevenje koristili su se konji

  • 2

Kikindska Suvača koja je podignuta pre skoro 120 godina jedna je od dve preostale suvače na prostoru Panonije. Ovaj drveni mlin na konjski pogon bez kojeg je nekada život u ravnici bio nezamisliv, nakon jednog veka biće obnovljen. Za restauraciju ovog kulturnog dobra obezbeđeno je više od 101.000 evra, navode u kikindskom Narodnom muzeju.

- Konverzacija i restauracija drvenog mehanizma biće urađena zahvaljujući prekograničnoj saradnji Srbija-Mađarska, uz pomoć interreg ipa projekta drveni mlin biće potpuno rekonstruisan. Planirana je i izgradnja novog objekta u dvorištu u sklopu kog će biti i radionica i suvenirnica, uvođenje struje, kanalizacije, kao i instaliranje video-nadzora - istakla je Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja u Kikindi.

Ovaj jedinstveni mlin na konjski pogon jedini je sačuvan od ukupno 51 mlina koliko ih je bilo u Kikindi. Život u ravnici bio je težak, bavljenje poljoprivredom iziskivalo je naporan rad u poljima, a osnovna hrana radniku - seljaku bio je hleb koji se mesio od samlevenog žita, upravo u ovakvom mlinovima.

Zaboravljeni divovi vojvođanske ravnice: Bilo ih je 854 i bile su ponos cele Srbije, a danas poslednjih 5 čuva uspomenu na njih (FOTO)

Suvača je suvi mlin koji koristi živi rad, a za pokretanje uređaja za mlevenje koristili su se konji. Najmanje jedan par konja, a najviše pet pari mogli su da okreću mehanizam za mlevenja. Kako saznajemo iz Narodnog muzeja, konji su se mogli i iznajmljivati, pa ako seljak nije imao svoje konje da upregne da mu samelju žito, uvek je mogao da iznajmi konje za ovu svrhu.

Stogodišnja Suvača u Kikindi Foto: Telegraf

Koliko su konji bili značajni u životu stočara i ratara, govori podatak da je jedan par konja za jedan sat mogao da samelje 100 kilograma žita.

U sklopu ovog mlina nalazi se pogonska prostorija, mlinski prostor i mlinareva soba. Glavni deo objekta je veliko kolo, nalik piramidi, raspona je čak 15 metara, dok je visina u centru piramide 8,55 metara. Suvača nije mogla da radi bez mlinara, a mlinari su obično živeli u blizini suvače.

Glavni deo objekta je veliko kolo, nalik piramidi Foto: Telegraf

Mlinarev stan čine tri prostorije: soba, kuhinja i ostava. Soba se nalazi uz sam mlinarski prostor i sa njim čini celinu. Sve prostorije su povezane međusobno, osim ostave u koju se ulazi iz dvorišta jer je naknadno dozidana. Mlinarski prostor i soba su pod istim, dvoslivnim krovom koji je pokriven biber crepom. Ostale prostorije, koje su pod jednoslivnim krovom i bez tavanskog prostora, su naknadno dozidane.

Jedan par konja za jedan sat mogao je da samelje 100 kilograma žita Foto: Telegraf

Projekat "Mlinovi koji melju, putevi koji spajaju" započet je 1. marta i trajaće sve do 31. marta sledeće godine. Pored Suvače u Kikindi projektom su obuhvaćena još dva mesta, Kiškunfeleđhaza i Orom kod Kanjiže.

Kako je nedavno portal Telegraf.rs istraživao, na prostoru Vojvodine bilo je preko hiljadu mlinova. Najpre su nicale vodenice, vetrenjače, suvače i na kraju su primat uzeli industrijski mlinovi. Od ukupno 854 vetranjače na prostoru Vojvodine, izuzev Srema danas su ostale samo dve, jedna u Melencima, druga u Belom Blatu.

Suvača u Kikindi Foto: Telegraf

Kikindska Suvača još sredinom prošlog veka proglašena je za nepokretno kulturno dobro, a svojim izgledom, trajnošću i lepotom zasenjuje sve posetioce kada je ugledaju u zapadnom grada, na uglu Nemanjine i Moravske ulice.

VIDEO: Državni posao zamenili su neobičnim zanimanjem na selu

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Живојин Кикинда

    11. maj 2018 | 09:37

    Сваки дан сам пролазијо поред Сувае ,искрено мислим да је ова сума новца превише за обнову ове СУВАЧЕ .

  • Sanja

    17. maj 2018 | 18:34

    Suvaču treba sačuvati od propadanja, dugo se ništa nije ulagalo i popravljalo, to je naš kikindski spomenik kulture koji ima 119 godina. Uredite prilaz ovom objektu, kada pada kiša tu je prava poplava!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA