Ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu u gradu Kraljevu

Zahvaljujući veoma značajnoj novčanoj donaciji nemačke humanitarne organizacije „Fimshare e.V“, završena je adaptacija Zdravstvene stanice Ušće. U krečenje fasade, zamenu mokrih čvorova, nabavku savremenog EKG aparata, čija je vrednost 1.500 evra, inhalatora vrednog 500 evra, tri ležaja za pregled pacijenata, kao i računarske opreme, uloženo je 6.750 evra, kolika je i vrednost donacije

  • 0

Renoviranu Zdravstvenu stanicu Ušće obišao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, kao i direktorka Doma zdravlja Kraljevo msc.dr Mirjana Krčevinac sa saradnicima.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

Šef Zdravstvene stanice u Ušću dr Dragoslav Dugalić, specijalista opšte medicine, ističe da je rad sa pacijentima sada mnogo kvalitetniji. Ova ambulanta pokriva veliku površinu – Studenicu, Rudno, Mlanču, Gokčanicu – četiri periferne ambulante koje gravitiraju ka Ušću, čiji pacijenti, kada one ne rade, dolaze u Ušće. U ambulanti Ušće ima oko 4.000 registrovanih pacijenata, oko 1.200-1.300 u Studenici, na Rudno oko 700, u Mlanči oko 300, Gokčanici oko 200.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

Doktor Dugalić je apelovao na grad, novinare, i sve koji mogu da doprinesu, da ZS Ušće podignu na viši nivo kako bi što bolju zdravstvenu uslugu pružali meštanima. Kako je objasnio, da bude kao trauma-punkt pri Hitnoj pomoći u Kraljevu.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

Prema Dugalićevim rečima, ambulanti je potrebno još sređivanja. Deo stolarije je promenjen, ali bi je trebalo u potpunosti zameniti. Tavan je od lamperije i odvlači toplotu, tako da je potrebno uraditi termoizolaciju. Vozni park je solidan - dva vozila sa nosilima za ležeće pacijente, jedno vozilo sa sedam sedišta za prevoz pacijenata na hemodijalizu, dve nive – od kojih je jedna poklon od grada. Potrebno je još jedno vozilo sa nosilima.

Direktorka Doma zdravlja je istakla da su sredstva donirana namenski za ambulantu u Ušću odnosno sve stanovnike koji koriste zdravstvene usluge u njoj, i to zahvaljujući našim ljudima koji rade u ovoj organizaciji, sa kojima je saradnja bila izuzetna.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

- Uverili smo se da je sve što je kupljeno i urađeno – kvalitetno. Ovo je jedna u nizu aktivnosti Doma zdravlja, koji je ove godine dobio i druge značajne donacije. Urađena su i tri veoma značajna idejna projekta - za ambulante Vitanovac, Stubal i Ribnica. U idućoj godini nas očekuju velike novine u Domu zdravlja i značajno unapređenje uslova rada za zdravstvene radnike, a pre svega za kvalitet pružanja zdravstvenih usluga stanovništvu našeg grada - najavila je Mirjana Krčevinac.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

Pored ove donacije, koja je umnogome doprinela izgledu ambulante, ali još više tome da građani Ušća mogu na kvalitetniji način da koriste primarnu zdravstvenu zaštitu, grad Kraljevo nastoji da pomogne život i rad u ovoj varošici svega pedesetak kilometara udaljenoj.

Foto: Promo/DrPredragTerzic

- U poslednjih nekoliko meseci grad je na neodređeno vreme primio jednog lekara i jednu medicinsku sestru u ambulanti u Ušću, koji žive u Ušću i dostupni su građanima gotovo 24 sata, budući da lekari u Ušću moraju da budu neprestano dostupni i da odlaze u druga mesta 50-60 kilometara od Ušća kako bi rešavali zdravstvene probleme građana. Bez obzira da li su po specijalizaciji doktori opšte medicine, moraju da porode, izvrše hirurški zahvat... Iz sredstava budžeta grada plaćamo i jednog stomatologa koji je na usluzi svim građanima Ušća - rekao je gradonačelnik prilikom obilaska renovirane ušćanske zdravstvene ambulante.

Kako je istakao, gradonačelnik je sa doktorom Dugalićem razgovarao i o drugim problemima koji muče građane Ušća, tako da će se u budućnosti raditi na unapređenju ove zdravstvene stanice i podizanju kvaliteta usluga na viši nivo.

- Moraćemo da uložimo više sredstava u primarnu zdravstvenu zaštitu i u gradu Kraljevu i u Ušću - poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA